Прочитај ми чланак

Где је нестао Залужни? Командант украјинске војске задобио тешку повреду главе

0

Командант украјинске војске Валериј Залужни задобио је трауматску повреду мозга и бројне ране од гелера у руском ракетирању командног пункта на подручју села Посад-Покровско у Херсонској области почетком маја, саопштио је Спутњику представник руских безбедносних структура, позивајући се на информације својих извора у Оружаним снагама Украјине.

Према његовим речима, Залужног су најпре одвезли у Николајев како би му била пружена хитна медицинска помоћ и заустављено крварење, а одатле је хеликоптером пребачен у војну болницу у Кијеву ради трепанације лобање.


Залужни је пре извесног времена престао да се појављује у јавности након низа напада, које су Оружане снаге Русије извеле на бројне војне објекте у Украјини.
Представник хакерске групе „Џокер ДНР“, позивајући се на своје агенте у украјинској војсци рекао је претходно за Спутњик да је главнокомандујући Оружаним снагама Украјине Валериј Залужни тешко рањен током ракетног напада на украјински штаб почетком маја и могао би да напусти своју функцију.

Према подацима „Џокер ДНР“, информације о стању Залужног у Украјини намерно се блокирају према налогу западних покровитеља Кијева да се не би подривао дух Оружаних снага Украјине, које су и без тога деморалисане због губитка Артјомовска.

Прва питања о стању и локацији Залужног појавила су се након што су 10. маја у НАТО објавили да је обавестио Алијансу да је спречен да говори пред члановима војног одбора Северноатлантског савеза чак и преко видео-везе.