Прочитај ми чланак

Гардијан: Би-Би-Си припремио тајни сценарио за блекаут

0

Би-Би-Си је припремио тајне сценарије који би могли да се читају у етру ако несташице енергије доведу до нестанка струје или губитка залиха гаса ове зиме (блекаут).

Нацрт сценарија у који је Гардијан имао увид сугерише да би у случају глобалног нестанка струје на територији Велике Британије радио сервис Би-Би-Сија радио из центра за хитне случајеве у руралној локацији.

У плану за блекаут предвиђа се како ће се корпорација обратити јавности у случају да „велики губитак струје“ доведе до квара мрежа мобилних телефона, приступа интернету, банкарских система или семафора широм Енглеске, Велса и Шкотске.

Јавности би се саветовало да користи ауто радио или пријемнике на батерије за слушање хитних емисија на ФМ и дуготаласним фреквенцијама које су обично резервисане за Радио 2 и Радио 4.

У једном нацрту сценарија Би-Би-Сија јавност се упозорава да би нестанак струје могао да потраје и до два дана, док су болнице и полиција под „екстремним притиском“.

У другом се наводи: „Влада је објавила да се нада да ће струја бити обновљена у наредних 36 до 48 сати. Пре тога ће различити делови Британије почети да добијају повремене залихе“.

Би-Би-Сијев нацрт сценарија сугерише да би у националном помрачењу радио знатно смањен привремени радио сервис из британског центра за хитне радио-дифузије, названог Е-Би-Си, са седиштем на руралној локацији коју Би-Би-Си не открива.

Ово би обезбедило получасовне вести на ФМ и дуготаласним фреквенцијама Радија 4 и „музички сервис“, са ажурирањима вести о ФМ спектру које користи Радио 2.

Један од предвиђених претпоставља да је главна струја доступна у само неколико слабо насељених делова Шкотске – Западним острвима, Оркни и Шетланду.

У плановима се наводи да би нестанци струје утицали на системе снабдевања гасом и да би прекинули мреже мобилних телефона, рад банкомата и приступ интернету. Семафори би престали да раде, што би изазвало сметње на путевима.

Један од сценарија садржи конкретно упозорење: „Службе за хитне случајеве су под екстремним притиском. Људима се саветује да их не контактирају осим ако је апсолутно неопходно.“

У другој скрипти се додаје: „Званичници кажу да тренутно не постоји ризик за снабдевање и дистрибуцију хране. Али они траже од људи да пазе на угрожене комшије и рођаке.“

Подразумева се да су скрипте написали новинари Би-Би-Сија као део рутинског планирања у ванредним ситуацијама за решавање хипотетичких сценарија, наводи Гардијан.

У ванредним ситуацијама на националном нивоу, Би-Би-Си има формалну улогу у помагању у ширењу информација широм земље, као део владиног планирања цивилних непредвиђених ситуација.

У оквиру тог плана између осталог наведено је: „Ако се било ком министру владе Велике Британије учини да је дошло до ванредног стања, тај министар може захтевати да Би-Би-Си емитује или на други начин дистрибуира саопштење у циљу обавештавања јавности.

Влада сарађује са Би-Би-Сијем у оквиру свог процеса планирања за ванредне ситуације, иако је нејасно да ли је имала било какав допринос у вези са конкретним сценаријима за блекаут.

Иначе, британски министри труде се да увере предузећа и домаћинства да је мало вероватно да ће доћи до блекаута.

Међутим, National Grid, који надгледа снабдевање електричном енергијом у Великој Британији, издао је упозорење да би снабдевање струјом могло бити угрожено. Организација је саопштила да би у најгорем случају могла да нареди планиране искључење струје до три сата дневно ако Русија прекине све испоруке гаса Европи.

Би-Би-Си није желео да коментарише своје планове за хитно емитовање у случају ванредне ситуације.