• Почетна
  • СВЕТ
  • ФУДБАЛ, СИР, ОДМОР… Ево зашто је Европа боља од Америке
Прочитај ми чланак

ФУДБАЛ, СИР, ОДМОР… Ево зашто је Европа боља од Америке

0

Evropa-Amerika-660x440

Становници Старог континента умногоме су у предности над становницима Америке, што је потврдило и истраживање које је показало које су земље боље за живот.

Становници Европе воле да истакну да су префињенији, културнији, образованији од Американаца. Међутим, кад се тај закључак даје из перспективе САД онда је још интересантније сазнати зашто и они тако мисле.

“Хафингтон Пост” направио је списак разлога зашто су Европљани бољи од Американаца. Погледајте шта је то што су они навели на својој листи.

1. Здравствени систем

Сасвим је логично да је ово прва ставка, будући да се ради о тренутно горућем питању у САД. Све је већи број деце и људи који су гојазни, а притом такав став прати чињеница да је велики број популације са лошим здравственим стањем. Зато амерички Конгрес покушава да свој систем промени и да се у том подухвату угледа на државе Европе попут Шпаније, Швајцарске и Шведске.

2. Сиреви

У Европи производе сиреве попут пармезана, горгозеле, фете… За то време Американци имају жуту недефинисану масу која представља њихов бренд.

3. Јавни превоз

Сви већи градови у европским државама имају брз метро који за неколико минута могу да вас превезу на други крај града, док САД има спор градски саобраћај на који понекад чекају и до три сата. Примера ради од Лос Анђелеса до Сан Франциска има око 620 километара, за овај пут потребно вам је око 12 сати превозом.

4. Животни век

Просечна животна доба у Швајцарској и Сан Марину је 83. године док становници западне хемисфере живе у просеку око 77. година.

5. Одмор

На врху листе првих седам дестинација за одмор заузимају Европске државе. Ту спадају Грчка, Шпанија, Италија, Турска… Европљани предњаче и са бројем нерадних дана, па тако становници Аустрије имају 35 дана одмора, док у САД законом нису прописан годишњи одмор и празници.

6. Фудбал

Европске државе освојиле су 10 од 19 Светских првенства, предвођени Италијом, Немачком и Шпанијом. С друге стране Американци се нису квалификовали за Светско првенство пуних 40 година након 1950, док су најбољи пласман имали давне 1930.

7. Мере

Европљани употребљавају метрички систем, ако знате да множите са 10 знакова то је одлично. У САД користе такозване енглеске мере или стандардни систем. Многима представља проблем претварање енглеских мера у метрички систем, што понекад доводи и до грешака.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)