Прочитај ми чланак

ФРКА у Француској: Енергетске компаније позвале на хитно ограничење потрошње

0

Директори великих француских енергетских компанија позвали су данас појединце и компаније да одмах ограниче потрошњу енергије, како би се припремили за претећу енергетску кризу.

– Морамо да радимо колективно на смањењу наше потрошње, како бисмо повратили простор за маневрисање – рекли су извршни директори Анжи (Енгие), ЕДФ и Тотал у отвореном писму које је објавио недељник “Журнал ди диманш”.

У писму које су потписали Катрин Мекгрегор из компанија Анжи (Енгие), Жан-Бернар Леви из ЕДФ-а и Патрик Пујане из Тотал Енержи (Тотал Енергиес) говори се о наглом паду испоруке руског гаса, као и ограниченој производњи електричне енергије због проблема са одржавањем, преноси Ројтерс.

Француска има за циљ да напуни своја складишта гаса до ране јесени, изјавила је у четвртак премијерка Елизабет Борн.

Складишта гаса у земљи су тренутно попуњена 59 одсто.

Француски медији у марту су известили да је Влада у преговорима са Тотал Енержи о повећању капацитета за пријем течног природног гаса (ЛНГ), након што су Сједињене Државе рекле да су спремне да повећају испоруке Европи.

– Предузимање акција већ овог лета омогућиће нам да се боље припремимо на почетку следеће зиме, посебно за очување наших резерви гаса – наводи се у писму руководилаца енергетских компанија.

Додаје се да напори да се ограничи потрошња треба да уследе одмах и да буду “колективни и масовни”.

Такође су навели сопствене напоре да пронађу нове изворе гаса и изграде плутајући терминал за течни природни гас (ЛНГ) у луци Авр, на северу Француске.