Прочитај ми чланак

ФРКА Председник ПК Аустрије: ЕУ размишљала само с пола мозга кад је увела санкције

0

Председник Привредне коморе Аустрије Харалд Марер сматра да је економска ситуација, због енергетске кризе, тежа него за време пандемије.

Он стиче да је Европска комисија, „размишљала само једном половином мозга“, када је уводила санкције Русији.

„Ако се предузећа морају затварати, јер Комисија сматра да је ‘превише нобл и предобра’ да промени дизајн цене струје онда је то једна врста атентата на целокупну европску конкурентност“, рекао је Марер аустријском радију „Ое1“.

Он је указао да бројна предузећа, због високе цене енергије, размишљају да смање производњу.

Рекао је да је још од пролећа упозоравано да би могло доћи до такве ситуације ако се не буде на време на европском нивоу деловало.

„Многа извозна предузећа на међународном тржишту више нису конкурентна, јер цене, које морају проследити даље, нико глобално не жели да плати“, казао је Марер.

Истакао је да се ради о енергетско интензивним предузећима у металуршкој индустрији, папирној индустрији, картонажи и хемијској индустрији.

Цене, додаје, не погађају само велика предузећа већ проблем имају средње и мале пекаре, столарске радње и трговина.

Европској комисији пребацује да је санкције увела без икаквих потребних пропратних мера, и да се њихово тумарање наставља, сада и одређивањем горње границе за руски гас.

„Тема је висока цена гаса на међународној берзи, а не примарно руски гас. Мислим да само желе усвоје нове санкције, без идеје да се помогне“, казао је он.

Оценио је да би било важно да се цена струје одвоји од цене гаса.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!