Прочитај ми чланак

Французи блокирају НАТО: Држите се северног Атлантика, не дижите тензије с Кином

0

Ако будемо гурали НАТО да прошири спектар и географију, направићемо велику грешку, поручио је Макрон

Француској се не допада идеја НАТО да у Јапану отвори своју канцеларију за везу и на тај начин се супротстави „растућој претњи“ коју за овај савез представљају Кина и Русија, тврди „Гардијан“, позивајући се на изјаве једног високог званичника.

Париз, по свему судећи не подржава ништа што подстиче подизање тензија између Алијансе и Пекинга.

„Чланови 5 и шест статута НАТО јасно ограничавају делокруг Алијансе на северни Атлантик. Не постоји НАТО канцеларија за везу ни у једној земљи у региону. Ако је савезу потребно да се упозна са ситуацијом о региону, може да користи амбасаде које су одређене као контактне тачке“, истиче овај званичник.

Овакав став Француске потврдио је и сам Емануел Макрон оценивши овај вид ширења НАТО утицаја као „велику грешку“.

Рекао је да НАТО не би требало да шири свој домет изван северног Атлантика и додао: „Ако…будемо гурали НАТО да прошири спектар и географију, направићемо велику грешку“, пренео је ФТ. 

Портпарол јапанске владе, Хироказу Мацуно, одбио је да коментарише Макронове изјаве, поручивши само да су у НАТО-у у току „различита разматрања“.

Отварање канцеларије алијансе у Јапану захтевало би једногласно одобрење Северноатлантског савета, у коме би Француска могла да употреби вето да поништи план, наводи новинска агенција Кјодо.

Предлог НАТО наљутио је и Пекинг.

„Азија се налази изван географског обима северног Атлантика. Видели смо, међутим, како НАТО иде на исток у овом региону, мешајући се у регионалне послове и подстичући блоковску конфронтацију“, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

Он је додао и да би Јапан требало да упути „прави позив“ и да се уздржи од било чега што „подрива међусобно поверење између земаља у региону и мир и стабилност у региону“.

Кинески државни саветник и министар за националну одбрану Ли Шангфу је такође упозорио да покушаји да се форсира НАТО  у азијско-пацифичком региону представљају начин „отмице регионалних земаља“, као и да би овакви савези гурнули Азијско-пацифички регион у вртлог спорова и сукоба.

Научни сарадник на Кинеској академији друштвених наука Лу Ксианг за „Глобал тајмс“ је устврдио и да већина европских земаља можда резонује са ставом Француске, али да оне вероватно нису имале храбрости да јавно говоре против САД. Макронова опозиција, делимично и да би показала дипломатску независност Француске, међутим, отворено поручује се те земље супротставе себичном плану Америке, тврди он.

Кина би, како поручује „Глобал тајмс“ близак државним властима, такође требало да предузме оштре контрамере на било какву провокацију НАТО-а или у име НАТО-а, и то стављајући на знање тим државама „да ће се наћи на првој линији кинеских контранапада ако се усуде да се успротиве Кини ускачући у америчку кочију“.

„НАТО, првобитно осмишљен као трансатлантска безбедносна организација против комунистичког блока из совјетске ере, покушава да дефинише своју улогу у суочавању са Кином у успону, истовремено подржавајући Украјину у борби против руске инвазије“, наводи „Гардијан“, подсећајући на изјаву шефа алијансе Јенса Столтенберга да је „оно што се дешава у Азији важно за Европу и оно што се дешава у Европи важно за Азију, и стога је још важније да савезници из НАТО-а јачају наше партнерство са индопацифичким партнерима“.

Француски званичници, не само да овакав план сматрају грешком,  већ су такође незадовољни и што се то питање појавило у медијима пре него што су се о њему договориле чланице Алијансе.