Прочитај ми чланак

Француској прети потпуни нестанак струје: Земља пред „блекаутом“

0

ФРАНЦУСКА ризикује да остане без струје неколико дана ове зиме због мање расположивости нуклеарних електрана од уобичајене, известио је у понедељак Блумберг, позивајући се на мрежног оператера у земљи.

Према Електрик де Франс(ЕДФ), поправке и одржавање на скоро половини њених нуклеарних електрана могли би ове године претворити земљу, традиционалног извозника електричне енергије, у увозника. Према овом сценарију, француски купци би морали да плаћају премију својим суседима, где цене у последње време расту, наводи се у извештају.

foto: youtube

Француска влада позвала је предузећа и домаћинства да штеде енергију како би избегли нестанке струје. У случају могућег несташице електричне енергије, мрежни оператер РТЕ ће три дана унапред покренути црвено упозорење „Ековат“ захтевајући смањену потрошњу.

– Остајемо у ситуацији посебне будности – рекао је извршни директор РТЕ Гзавије Пјехачик, а преноси Блумберг.

– Ако је вруће, нећете чути за црвени Ековат. Ако је јако хладно, чућете их много, а ако смо у просечној, средњој, нормалној зими, то ће бити неколико јединица црвеног ековата – објаснио је он.

Француска, која производи око 70 одсто своје електричне енергије из 56 нуклеарних реактора, којима управља ЕДФ, имала је само 31 од њих у понедељак ујутро. Компанија је прошле недеље саопштила да има за циљ да у децембру и јануару буде у функцији више од 40 јединица.

РТЕ ће наводно ажурирати своју процену за наредне четири недеље 18. новембра, на основу прогноза о доступности нуклеарних електрана, потрошњи енергије и временским приликама. Компанија узима „опрез“ приступ јер историја показује да одржавање може трајати дуже од планираног, рекао је Пјехачик.

Време изгледа „релативно благо до краја новембра“, док земља такође има користи од пада потрошње електричне енергије јер се произвођачи противе вишим ценама, додао је он.

– Чињеница да Француска троши мање даје нам малу маргину, али нуклеарна флота ризикује да буде још мање доступна него што смо предвидели, тако да ћемо морати да проценимо да ли ће се то изједначити – закључио је.

Ековат упозорење узима у обзир да би десетак великих произвођача смањило потрошњу према унапред договореним уговорима, наводно је рекао шеф РТЕ, напомињући да би то представљало смањење од око 1,2 гигавата, што је еквивалент капацитета нуклеарног реактора -пренео је РТ.