Прочитај ми чланак

Француски стручњак: Русија је у јеку борбе са Западом повукла бриљантан потез

0

Русија је направила бриљантан потез, усред економске конфронтације са Западом. Ово мишљење изнео је француски стручњак, оснивач центра за политичке и стратешке анализе „СТРАТПОЛ“, Гзавије Моро.

После почетка украјинске кризе, САД и њени партнери увели су бројне санкције Русији, које су требале да нанесу непоправљиву штету њеној економији, као и да оборе рубљу. Према речима Мороа, у овако напетом тренутку, Руска Федерација је успела да одговори на сјајан начин.

Француски стручњак је приметио, да су емоције прилично брзо спласнуле, након чега су руска централна банка и влада прешле на активне акције. Пре свега, оштро су подигнуте камате, као и ограничења девизних трансфера. Ове мере су се оправдале неколико месеци касније- кључна стопа се вратила на претходни ниво, курс се стабилизовао, колапс привреде који је очекивао Запад није се десио.

Даље, Русија је урадила оно што нико од ње није очекивао. Она је обавезала непријатељске државе да купују гас за руске рубље. У почетку су се европске земље томе опирала, али су касније биле принуђене да то прихвате.

Моро сматра, да на крају, западне санкције Русији, могу донети много више користи него штете. Ова ограничења су мотивисала Русију да креира сопствене системе плаћања, као и да развија индустријску производњу. Истовремено, земља је кренула на курс зближавања са Истоком, буквално пред нашим очима се формира нови светски поредак.