Прочитај ми чланак

Француски посланик коментарисао Зеленског: Жели Европу да увуче у рат

0

Француски посланик Тијер Маријани изјавио је медијима у Бриселу да Зеленски машта да Европу увуче у рат, као и да усвајање резолуције о проглашењу Русије спонзором тероризма је показатељ слабости Европског парламента.

Мислим да Европа схвата да је немоћна. Тренутно разматрамо 9. пакет санкција. Можемо да уведемо и 30 пакета, али не само да то није ефикасно, већ и почиње да нам се враћа као бумеранг – оцењује Тијери.

Француски посланик сматра да Европа нема никакву политику, али има емоција. Према његовим речима, Зеленски је Европу увукао у сукоб.

Цео дан понављамо изјаве Зеленског као да су то проверене информације. Било да је реч о позоришту у Маријупољу или се ради о ратним злочинима (о којима Кијев виче на сав глас) и наши медији одмах све објављују и ништа не проверавају.

То је помрачење свести – наглашава Маријани.

Он је истакао да се Европска унија уместо да ефикасно преговара и поседне стране за преговарачки сто, задовољава тиме да преписује пропаганду Зеленског.

Ради тога да би нас увукла у шта? Сви знају да Зеленски машта да нас увуче у рат, јер не може да га добије, уколико се европске земље и НАТО не укључе – оценио је посланик.

Према његовим речима, француске власти мало шта предузимају.

Маријани се присетио како је бивши француски председник Никола Саркози у тренутку сукоба у Јужној Осетији 2008. године, отпутовао у Москву и успео да се договори о прекиду ватре и окончању конфликта. И 2014. године, тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел и некадашњи председник Француске Франсоа Оланд договорили су Минске споразуме.

А 2022. године – ништа.

Емануел Макрон само телефонира. То је илустрација нестанка спољне политике Француске.

Он прича, али су сви схватили да није он тај који одлучује – закључио је Маријани.

Европски парламент усвојио је необавезујућу резолуцију којом се Русија проглашава за државу-спонзора тероризма због војне операције у Украјини, следи из резултата гласања на пленарној седници у Стразбуру.

Тренутно, Европска унија нема никакав правни оквир за класификовање земаља као држава-спонзора тероризма.