Прочитај ми чланак

Француски експерт: Нисмо предвидели стратегију Русије, уништила нам је планове

0

Западне санкције нису могле да сломе руску економију, признао је Давид Пујадас у емисији француског ТВ канала La Chaine Info, коментаришући прогнозу Међународног монетарног фонда (ММФ).

ММФ је у јануарској прогнози побољшао процене за руску економију. Фонд сада очекује да ће руски БДП порасти за 0,3 одсто у 2023. години, у односу на пад од 2,3 одсто прошлог октобра. У 2024. очекује се раст од 2,1 одсто. Прогноза фонда такође каже да Русија 2022. године није доживела очекивани економски пад од 3,4 одсто, сада је пад процењен на 2,2 одсто.

„Предвиђали смо да ће економија пропасти, предвиђали смо године дефицита, године гушења за Русију, а сада нам најновије прогнозе раста ММФ-а говоре управо супротно. Не само да Русија неће упасти у рецесију, већ ће и њен раст бити виши у наредне две године од ЕУ или САД“, рекао је он.

Централна банка Русије је заједно са владом предузела низ мера које су помогле да се избегне паника у земљи и стабилизује руска рубља, закључује Пујадас.

Министар за економски развој Максим Решетников је коментаришући нове податке ММФ-а, рекао да су стране колеге почеле да признају оно што је очигледно.

Запад је појачао санкциони притисак на Русију због Украјине. Владимир Путин је раније рекао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија за Запад, а санкције су задале озбиљан ударац читавој глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи. У Русији је више пута речено да ће Москва решити све проблеме које стварају њени конкуренти.