Прочитај ми чланак

Француска оклева: Кијев свакако више жели леопард, наш леклер би их само збуњивао

0

Француска има само 226 "леклерова", од којих је у употреби 60 одсто, па би њихово слање у Украјину угрозило одрживост француске војске, преноси немачки "Шпигл"

Након одлуке Берлина да Кијеву пошаље „леопард“, и Париз разматра слање својих борбених тенкова. Влада Француске, међутим, оклева, наводећи неколико недоумица – логистичке потешкоће, слабљење сопствене војске и ризик од даље ескалације сукоба, пише „Шпигл“.

Иако обично жели да буде међу првима, воли хитре одлуке, брзину и кретање унапред, председник Француске Емануел Макрон овога пута одуговлачи, наводи немачки лист.

Након француско-немачког савета министара, који је уследио после церемоније обележавања 60. годишњице Јелисејског споразума, Макрон је поручио да су сви потези у оптицају и затражио од Министарства одбране Француске да испита могућност испоруке кључних француских борбених тенкова „леклер“ Украјини.

Француски председник је тада навео три тачке које не иду у прилог овом потезу.

„Морате се запитати колико би ефикасно и разумно било испоручити тенкове ‘леклер’ Украјини. Питање је када би ови тенкови могли да стигну у Украјину, када би украјински војници могли њима да управљају и колико би трајала њихова обука“, упитао је Макрон.

Као трећи проблем који Париз спречава да пошаље „леклер“ Кијеву Макрон је истакао слабљење француске војске.

„Морате да пазите на сопствене капацитете и да не угрожавате своју кључну инфраструктуру“, забринуто је нагласио Макрон, преноси „Шпигл“.

Крхко чудовиште у збуњујућој флоти

Тенк „леклер“ од 50 тона, опремљен топом калибра 120 мм, сматра се „робусним, али крхким чудовиштем“, а њихово одржавање је изузетно сложено, пише дневни лист „Монд“ цитирајући неименовани извор из француске војске.

Тринаест француских тенкова овог типа је од новембра прошле године стационирано у Румунији у близини украјинске границе, а на њиховом одржавању ради чак 200 војника.  

Осим тога, француска војска истиче да „леклер“ има потпуно другачије техничке спецификације од тенкова које производе САД или Немачка, те да би због тога тенковска флота у ратној зони збуњивала кијевске оружане снаге.

Ово би такође представљало проблем стручњацима и логистичарима на лицу места – за сваку јединицу у употреби морају се обезбедити сопствени резервни делови и техничари, пише „Шпигл“.

Будући да Француска има само 226 „леклерова“, од којих је у употреби само 60 одсто, а преостали се користе за обуку, слање борбених тенкова Кијеву би угрозило одрживост француске војске.

„Поставља се питање колико би онда уопште било разумно слање Украјини када би Француска могла да преда само 10 до 20 тенкова ‘леклер’, за које би украјински војници морали да буду обучени“, преноси немачки лист ставове француских власти. 

Према проценама стручњака, немачких тенкова „леопард“ у Европи има десет пута више него француских „леклерова“.

„То и јесте разлог због ког Украјинци преферирају ‘леопард’. Што више тенкова истог типа у Украјини, то ће их лакше одржавати“, рекао је извор из француске владе за „Монд“.

Стручњак за наоружање Лео Периа-Пење са француског института за међународне односе ИФРИ стога не верује да ће Јелисејска палата одлучити да испоручи „леклер“ Кијеву.

„Или да испоручимо довољну количину тенкова, рецимо око стотину, и тиме озбиљно ослабимо сопствену одбрану, што власти свакако неће учинити, или да испоручимо десет до дванаест ‘леклерова’ који неће битно променити ситуацију на лицу места. Притом, ресурси уложени у обуку Украјинаца и одржавање тенкова били би огромни и несразмерни реалној користи“, наводи француски стручњак.

Париз у бољој позицији од осталих чланица НАТО-a

Јелисеј се, пише „Шпигл“, и даље премишља и нико не зна када ће одлука бити донета. 

Стручњак за одбрану Франсоа Хајзбур са Међународног института за стратешке студије у Лондону и даље верује да је могуће да ће Француска, углавном из политичких разлога, ипак испоручити Кијеву „леклер“.

„У наредним данима и недељама ће се повећати притисак на државе чланице НАТО-а да помогну Украјини и испоруче борбене тенкове. Многе земље су већ сигнализирале да су спремне на то“, каже Хајзбур.

Француска, сматра он, неће желети да буде у изолованој позицији са Турском.

„Поред Немачке и САД, тенкове желе да пошаљу и Холандија, Данска, Шведска, Пољска, Шпанија и Португал, а могли би да додамо и Канаду и Грчку. Француска би тада била једина земља поред Турске која их не би испоручила. Не могу да замислим да претендују на ту изоловану позицију“, додао је стручњак.

Још један аргумент који би ишао у прилог одлуци јесте то што је Француска једина земља која већ има борбене тенкове у близини украјинске границе.

„У Румунији постоји 13 функционалних ‘леклерова’ који су већ у употреби. Логистика одржавања је такође обезбеђена, а техничари су већ на лицу места“, сматра Хајзбур.

Париз би, закључује се, уколико то буде желео, могао да испоручи тенкове брже од осталих земаља.