Прочитај ми чланак

„Француска је у опасности“: Писмо бивших генерала Макрону,оптужују их за претње…

0

Француску је потресао најјачи политички земљотрес у последњих неколико година након што је група од 25 пензионисаних војних генерала и адмирала потписала отворено писмо у којем наводе да је „Француска у опасности“ и да јој „прети грађански рат“, што су многи у тој земљи оценили као позив на војни пуч.

Групи пензионисаних генерала прикључило се још 80 бивших високих официра, што додатно даје на тежини отвореном писму.

Циљ – спречити грађански рат

Они наводе да председник Француске Емануел Макрон не може да заустави дезинтеграцију земље коју врше исламисти. Писмо је објављено у у десничарском магазину „Валер актуел“ и у њему се наводи да ће, „ако ништа не буде урађено, наши активни другови ступити у акцију заштите националних вредности и сународника на нашој територији“.

Писмо је оштро осудила Макронова влада, упоређујући га с неуспелим војним ударом који су пре 60 година покушали генерали против тадашњег председника Шарла де Гола.

Министарка одбране Француске Флоренс Парли бесно је реаговала на објављивање писма пензионисаних генерала.

„Они су у пензији и нису више активни војници, немају никакву функцију и представљају само себе. Неутралност и лојалност су два принципа који су кључни за сваког војника. Политизација армије ће ослабити наше војне способности и угрозити Француску. Војска није у кампањи и она је ту да брани и заштити земљу“, рекла је она.

Подршка Марин ле Пен: Битка за Француску

На другој страни Марин ле Пен, лидерка десничарског Националног савеза, похвалила је наводе из писма. На председничким изборима наредне године управо се очекује жесток обрачун Макрона и Ле Пенове, која према последњим истраживањима јавног мњења има већу подршку у јавности.

Марин ле Пен је послала поруку пензионисаним генералима у којој им даје потпуну подршку.

„Позивам вас да се ангажујете у бици која је почела и која је изнад свих битака – битка за Француску. Као грађанин и као жена политичар ја делим вашу патњу“, навела је Марин ле Пен.
Она је посебно апострофирала случај патриоте генерала Пјера де Виљера, бившег шефа генералштаба, кога је Макрон отпустио 2017. године, након што је јавно критиковао председника због смањења издвајања за армију. То је први пут од настанка пете републике да је председник сменио шефа генералштаба.

Француска је у опасности

Међу потписницима писма налази се Кристијан Пикемал (80), генерал у пензији, бивши командир Легије странаца, једне од најпознатијих војних јединица у свету. Он је изгубио почасти као генерал у пензији након што је био ухапшен због учешћа у антиисламским демонстрацијама 2016. Писмо је потписало више од 1.000 некадашњих војних званичника.

„Француска је у опасности. Неколико смртних опасности јој прети. Чак и у пензији, остајемо војници Француске и не можемо у садашњим околностима остати равнодушни према судбини наше лепе земље. Дезинтеграцију земље чине исламске хорде из предграђа, које одвајају велике делове нације и претварају их у територију подложну догмама супротним нашем уставу“, наводи се, између осталог, у писму.

На удару се нашао и Макрон због бруталног полицијског одговора током протеста „жутих прслука“.

„Ако се ништа не учини, земља ће експлодирати у грађанском рату, што ће довести до смрти на хиљаде људи“, наводе бивши генерали и додају да су спремни да подрже политичара који ће се фокусирати на безбедност нације, преноси „Франс 24“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!