Прочитај ми чланак

Француска и Немачка (поново) у свађи због америчког оружја

0

Председник Француске Емануел Макрон покушава да убеди европске престонице да потпишу уговоре са европским произвођачима уместо да троше новац на америчке, израелске и јужнокорејске компаније

Дуготрајни спор Француске и Немачке око тога да ли европске земље треба да купују америчко оружје поново је „испливао“ у заједничком интервјуу њихових министара одбране објављеном данас у „Монду“.

Главни разлог сукоба је иницијатива Европски небески штит (ЕССИ), коју предводи Немачка, а која је покренута у јесен 2022. године и окупља 19 земаља са циљем заједничке набавке система противваздушне одбране.

Како објашњава „Политико“, у плану је стварање четворостепеног система противваздушне одбране која би подразумевала и непосредну заштиту на бојном пољу, али и могућност заустављања претњи са већих удаљености.

У оквиру иницијативе разматрала се набавка немачког, америчког и израелског наоружања: систем за блиску противваздушну одбрану веома кратког домета (ЛВС ННбС), који се састоји од куполе опремљене радаром постављене на оклопно борбено возило са топом и пројектилима, немачке ракете ваздух-ваздух ИРИС-Т СЛМ средњег домета; ракета земља-ваздух „патриот“ великог домета америчке производње; и израелске хиперсоничне антибалистичке ракете „ероу“ веома великог домета.

Међутим, подсећа бриселски портал, председник Француске Емануел Макрон покушава да убеди европске престонице да потпишу уговоре са европским произвођачима уместо да троше новац на америчке, израелске и јужнокорејске компаније.

„У тренутку у ком ће европски порески обвезници морати да ставе много новца на сто, сви ће се сложити да нећемо ојачати аутономију куповином америчког система ‘партриот'“, рекао је министар одбране Француске Себастијен Лекорну за „Монд“, понављајући став који је Макрон изнео у јуну.

Са друге стране, његов немачки колега Борис Писторијус рекао је да је брзина од суштинског значаја и да европска индустрија није у стању да испуни своје тренутне потребе.

„Нама је важно да имамо штит над Европом што је брже могуће. Спремни смо да набавимо неевропске системе док не развијемо сопствене системе у Европи. Европска одбрамбена индустрија, укључујући Француску, очигледно су важни партнери, али не могу да испоруче све што нам је потребно“, рекао је он. 

Двојица министара ће се састати у четвртак у француској ваздухопловној бази Евре како би разговарали о француско-немачком плану за борбени тенк следеће генерације — познат као главни копнени борбени систем (МГЦС) или „европски тенк“.

Пројекат за заједнички борбени тенк покренули су 2017. године Макрон и тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел са идејом да негде између 2035. и 2040. године замене француски тенк „леклер“ и немачки тенк „леопард 2“. 

Пројекат је одложен, између осталог и због дуготрајних спорова Француске и Немачке око поделе одговорности за изградњу новог тенка и будуће извозне перспективе.