Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА Драматично: Штрајк у целој земљи, у Паризу сукоб полиције и протестаната

0

Француски синдикати започели су данас штрајкове широм земље, тражећи повећање плата због инфлације која је достигла вишедеценијски највиши ниво, при чему се председник Емануел Макрон суочава с једним од најтежих изазова од његовог реизбора. У целој земљи одржавају се демонстрације, а најмасовније је у Паризу где је дошло до сукоба с полицијом.

Штрајк, који ће првенствено погодити јавни сектор, попут школа и транспорта, наставак је вишенедељне синдикалне акције која је пореметила рад у великим француским рафинеријама и довела до проблема са снабдевањем бензинских станица горивом.

Синдикални лидери се надају да ће одлука француске владе о присилном повратку запослених на посао у складишта бензина појачати револт радника, и кажу да тај потез „угрожава право на штрајк“, преноси Ројтерс.

Портпарол француске владе Оливије Веран изјавио је да би данас могле да буду издате додатне наредбе о принудном враћању запослених на рад, јер возачи и даље чекају у редовима испред бензинских пумпи.

„Биће присилног враћања на рад у мери у којој се то сматра потребним… Блокирање рафинерија, када смо постигли договор о платама, није нормална ситуација“, рекао је Веран.

Левичарски синдикат ЦГТ позвао је на наставак штрајка четврту узастопону недељу у „Тотал eнерџију“, упркос томе што је та нафтна компанија у петак постигла договор с умереним синдикатима о повећању плата за 7,0 посто и исплати бонуса радницима.

Синдикат ЦГТ тражи повећање плата од 10 одсто, позивајући се на инфлацију и огроман екстра профит фирме.

Компанија „Еуростар“ је саопштила да због штрајка отказује неке возове између Лондона и Париз

Француски јавни жлезнички оператер СНЦФ је објавио да је саобраћај на локалним линијама смањен за 50 одсто, али да није било већих поремећаја на националним линијама.

С нарастањем тензија у другој по величини економији еврозоне, штрајкови су се већ прелили и на друге делове енергетског сектора, захвативши и нуклеарног гиганта ЕДФ, где ће радови на одржавању кључних постројења за снабдевање Европе електричном енергијом бити одложени.

Представник синдиката ФНМЕ-ЦГТ рекао је у понедељак да штрајкови утичу на рад у 10 француских нуклеарних електрана, при чему је одложен ремонт 13 реактора, додајући да је производњу електричне енергије у Француској смањена за укупно 2,2 гигавата.

Синдикати радника у државној управи такође су позвали на придруживање штрајку запослених у енергетском сектору од данас, уз могуће обуставе рада у школама и другим јавним установама.

Штрајкови се догађају у политички напетој ситуацији, с обзиром на то да је француска влада спремна да усвоји буџет за 2023. користећи посебна уставна овлашћења која би јој омогућила да заобиђе гласање у парламенту, изјавила је у недељу премијерка Елизабет Борн.

Више хиљаде људи изашло је у недељу на улице Париза у знак протеста против раста цена.

Лидер тврде левичарске странке „Непокорна Француска“, Жан-Лик Меланшон, марширао је улицама Париза заједно с овогодишњом добитницом Нобелове награде за књижевност Ани Ерно и позвао на генерални штрајк данас.