Прочитај ми чланак

„Фокус“: Немачка већ у другој недељи нове године ризикује да се удави у хаосу

0

8. јануара немачки фармери почињу велики штрајк. Такође од данас Синдикат машиновођа Немачке планира штрајк великих размера, преноси „Фокус“.

Против повећања путарине протестује и шпедиција. Немачка стога ризикује да се суочи са низом значајних ограничења у јануару.

Већ у другој недељи нове године Немачка прети да се удави у хаосу штрајкова. Од 8. јануара пољопривредници ступају у генерални штрајк. Председник Немачког удружења пољопривредника Јоахим Руквид најавио је веома врућ јануар, ако се влада буде придржавала својих планова штедње.

Планирано је да се за пољопривреду укину субвенције за пољопривредна горива и ослобађања од пореза на аутомобиле. Још у децембру прошле године, хиљаде фармера окупило се у престоници заједно са својим тракторима да протестују против владиних планова штедње.

Удружење немачких фармера организује 15. јануара још једну велику демонстрацију у Берлину, на којој су се мобилисали фармери широм земље.

Свако ко верује да може железницом да стигне од тачке А до тачке Б може бити разочаран. Шеф немачког синдиката машиновођа Клаус Везелски недавно је најавио: „Од 8. јануара мораћемо да рачунамо на продужене радне сукобе.

Путници у возу и они који раде у суседним градовима, суочиће се са ограничењима у наредним недељама. Разлог- машиновође Немачког синдиката локомотива траже да железничка компанија смањи радно време са 38 на 35 сати недељно, и повећа зараде у износу од 555 евра, плус једнократну исплату од 3 хиљаде евра.

Такође постоји фрустрација у индустрији шпедиције. Недавно повећање путарина за камионе изазива незадовољство међу шпедитерима и њиховим запосленима. Од 1. децембра путарине за велике камионе повећане су за 200 евра по тони угљен-диоксида. За мали теретни транспорт ова мера ће уследити шест месеци касније.

Савезно удружење у свом апелу подржава транспорт терета, логистику и управљање отпадом – стога, између осталог, тражи олакшице у вези са путним таксама и дизел горивом, као и више новца за путеве, мостове и паркинге.