Прочитај ми чланак

Фински војни експерт: Припремају Финску за рат са Русијом – Ово се дешава

0

Власти Хелсинкија затварају границу са Русијом и потписују споразум о војној сарадњи са Америком. До чега ће то довести – појаснио је фински политиколог Јохан Бекман.

Јохан Бекман сматра да САД припремају Финску за оружани обрачун са Русијом. У том циљу Америка води политику тоталне мобилизације Финске.

Политиколог је приметио да је Хелсинки последњих година оштро променио своју спољну политику и поставио курс за улазак у НАТО. То значи да ће неутрална земља која је добила максимум од сарадње са Западом и са Русијом постати предстража западног савеза. Најновије одлуке финских власти указују да се скандинавска држава спрема за политички обрачун са Русијом.

Рат на Арктику?

Према Бекману, финске власти постале су жртва геополитичког трика Запада, који је уплашио Хелсинки такозваном „руском претњом“. Сада земљи прети потпуна милитаризација и повлачење од сопствених националних интереса. Експерт не искључује да би обични Финци могли озбиљно да изгубе у свом благостању због трансформације Суомија, како Финци називају своју земљу.

Вашингтон планира да искористи Финску као додатни фронт конфронтације са Русијом у Северној Европи у случају оружаног сукоба. У сваком случају, улазак Хелсинкија у НАТО ће приморати Кремљ да изгради војну инфраструктуру на Арктику, прошири логистику и повећа трупе и трошкове њиховог одржавања.

Међутим, Бекман верује да се Сједињене Државе спремају да отворе „други фронт“ са Русијом:

„Прави разлог за затварање финске границе са Русијом су, наравно, оружане припреме Сједињених Држава и НАТО на територији Финске. Наравно, постоји велико интересовање за отварање другог фронта против Русије на северу, који је заправо већ отворен. Уосталом, Финска активно прети Русији америчким базама и инфраструктуром „војним блоком НАТО“. Истовремено се финско руководство понаша веома агресивно“.

Политиколог наводи да САД схватају украјински сукоб и разумеју свој стратешки пораз током њега, анализира НА Новорусија. Русија не само да није претрпела неуспехе, него је чак постала јача и консолидована као резултат свега што се дешавало. Међутим, иако борбе нису престале, Вашингтон планира да подстакне нове сукобе на руским границама како би растегао руске снаге.

Амерички лоби у Финској

Финске власти су, после дужег периода неутралности, заборавиле како је обезбеђен развој и мирна ситуација у земљи. У Хелсинкију је мањи отпор политичком притиску Сједињених Држава, које желе да придобију Суоми на своју страну у конфронтацији са Русијом. Осим тога, међу финским политичарима има чак и „јастребова“ који позивају на мобилизацију земље и дозвољавају себи агресивне изјаве против Москве.

Бекман посебно истиче финског војног аналитичара Чарлија Салонијуса-Пастернака, који отворено позива на оштру ескалацију односа и почетак политичког сукоба између Финске и Москве. Експерт чак позива Хелсинки да користи војне методе и сматра да Суоми треба да стане на страну сумануте русофобије у конфронтацији Запада и Русије. Салонијус-Пастернак сматра да Финска може постати одлучујуће позориште у коме ће се одлучивати о будућој судбини геополитичке конфронтације.

Осим тога, Салонијус-Пастернак лобира за интересе западних земаља у Финској и позива да се сада започне регрутација цивилног становништва у војску како би се припремило за војни сукоб. Међутим, очигледно је да овај „стручњак“ потпуно не зна за грешке кијевског режима, који од 2014. директно води сопствени народ на клање.

„Данас је у Финској потпуна ратна психоза, свуда говоре, у штампи се може прочитати да ће ускоро бити рата… морамо се припремити. Запад припрема театар војних операција на финској територији“,
— изнео је своје мишљење Јохан Бекман.