Прочитај ми чланак

Финска жели да Мађарској одузме право гласа у Европској унији

0

Латоркаи је оптужио Европску народну партију за диктатуру мишљења и позвао је да се врати својим хришћанским коренима

Мађарски државни секретар Чаба Латоркаи осудио је у Европску народну партију ЕПП због „усвајања културе отказивања“, након што је фински посланик ЕПП-а Петри Сарвама покренуо петицију да се Мађарској одузме место председавања Саветом ЕУ, у складу са чланом 7 Уговора о ЕУ.

Латоркаи је оценио да је циљ да одузме Мађарској право гласа у Европској унији „кампањом мржње“, јер је Будимпешта у децембру заузела став да је прерано за почетак преговора о придруживању Украјине, преноси агенција МТИ.

„Диктатура мишљења стигла је и до ЕПП-а“, поручио је Латоркаи и позвао ЕПП да се „врати својим хришћанским коренима.“

Он је рекао да мађарска Демохришћанска народна партија (КДНП), чланица ЕПП-а и коалициони партнер владајућој странци Фидес, „неће одуговлачити“ да се ЕПП врати основама хришћанске демократије и позвао бираче да их подрже на изборима за ЕП у јуну.

Сарвама је петицију назвао „историјском“ и нагласио да поступци према члану 7 Уговора о ЕУ никада нису покренути против Мађарске.

„Сада или никада. Машинерија ЕУ за доношење одлука једноставно је заглављена због Виктора Орбана. Једини начин да то успе је да се Орбану ускрати право гласа у Савету. Тако показујемо да у ЕУ није дозвољена уцена“, рекао је фински посланик у ЕПП-у.