Прочитај ми чланак

Финска распоредила војску на границу с Русијом

0

Осим што је Хелсинки затворио четири прелаза, сада су војници на једном од њих и то са специјалним задатком

Финска је распоредила војнике на граници са Русијом, дугој 1.340 километарада, са задатком да помогну у јачању заштите на граничном прелазу Вартиус.

Тај прелаз је један од четири који су и даље отворени након одлуке Хелсинкија да затвори јужне улазне тачке због оптужби да Русија „усмерава“ мигранте и тражиоце азила из трећих земаља ка финској граници.

„На граничном прелазу Вартиус граде се привремене баријере у пограничном подручју. Одбрамбене снаге подржавају граничну стражу у грађевинским задацима“, навела је Гранична служба на друштвеној мрежи Икс додајући да војници нису били укључени у контролу саме границе.

Директор граничне станице Јоки Кинунен рекао је да војска поставља привремене безбедносне баријере на контролном пункту.

Финска је претходно у суботу затворила четири улазна пункта на југоистоку земље наводећи да је то због спречавања прилива миграната. Власт је забележила пораст броја илегалних прелазака укључујући оне миграната из Сирије, Јемена и Ирака.

Фински министар одбране Анти Хаканен описао је затварање као „кристално јасну поруку Русији“ за коју тврди да користи мигранте како би убрзала мигрантску кризу у Европи и дестабилизовала њено јединство.

Потезу затварања границе противили су се неки становници Финске, укључујући Русе који живе у Финској и особе са двојним држављанством. Неколико стотина људи одржало је протест у Хелсинкију у недељу, осуђујући нову „гвоздену завесу“.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова одбацила је наводе о мигрантима као „потпуно неосноване“.

„Русија никада у својој новијој историји није претила Финској. Нисмо имали разлога за конфронтацију“, рекао је ове недеље портпарол Кремља Дмитриј Песков, тврдећи да би затварање граничних прелаза било „велика грешка“ Хелсинкија.

Као и све друге земље чланице ЕУ, Финска је увела санкције Русији због њеног сукоба са Украјином. Финска је такође одустала од свог традиционалног ванблоковског статуса и придружила се НАТО-у у априлу 2023. Русија је, у међувремену, у више наврата називала континуирано ширење војног блока предвођеног САД на исток као један од основних узрока тренутних тензија са НАТО-ом.