Прочитај ми чланак

Финска отворила небо за НАТО: Фокус на руску војску, морнарицу и Санкт Петербург

0

Ови летови ће постати рутина јер се Финска фактички налази на корак од уласка у НАТО пакт

Финска је претходних дана завршила са својим статусом неутралне државе, уступајући свој ваздушни простор НАТО-у.

23. март 2023. године, наиме, остаће у историји упамћен по томе што је Финска отворила небо за извиђачке летове НАТО летелица дуж своје 1.340 километара дуге границе са Русијом.

Тог дана извиђачки авион ЕЦ-135W ‘Ривер џоинт’, позивног знака ЈАКЕ 11, кренуо је у свој први извиђачки лет од базе РАФ-а Милденхол преко Немачке, Пољске, Балтичких држава, Финског залива и уз само руску границу до језера Ладога. Ту се летелица окренула и преко Финског залива летела уз саму руску границу да би осматрала поморске ефективе руске морнарице у околини Санкт Петербурга.

Иначе, први кораци у том правцу направљени су у октобру 2021, када је исти тип летелице летео уз границу осматрајући и детектујући комуникације у руским јединицама и војним објектима уз границу са Финском и Мурманском области. Над њом се, такође, преко Норвешке врше интензивна осматрања Северне флоте и подморничарских база у којима се налазе нападне и стратешке нуклеарне подморнице.

Драма у Финској: Због сумње да превози ђубриво из Русије задржан теретни брод

Тог истог дана се америчком извиђачком авиону придружио још један ‘РЦ-135W’ позивног знака РРР7223 британског РАФ-а који је летео изнад Финског залива и осматрао Санкт Петербург.

Дан касније, 24. марта, ангажоване су и стратешке извиђачке беспилотне летелице које су обавиле осматрачку мисију, али са искљученим транспондерима, које су пратили руске активности на северу Европе.

Ови летови ће постати рутина јер се Финска фактички налази на корак од уласка у НАТО пакт, и њен пријем је остало само формалност пошто је Турска прихватила да да зелено светло за приступање те скандинавске земље у Северноатланску алијансу.

Финске одбрамбене снаге потврдиле су ове летове и истицали флоскулу да се летови одвијају у складу са међународним партнерима, али нису наводили тип летелице.

Овде треба истаћи да Балтичка флота због уласка Финске и Шведске у НАТО, све више постаје предмет осматрања, одакле руски бродови могу да изађу на отворено Северно море и из њега дођу до Санкт Петербурга и представља жилу куцавицу за кретање Балтичке флоте кроз два мора.

„Велт“: НАТО не треба да верује Турској и Мађарској због неприкладних веза са Русијом
Све ово указује да ће број летова у наредном периоду да расте и повећава се што указује и лет од 25. марта, када је истом рутом поново летело извиђачки авион РЦ-135W ‘Ривер џоинт’ исток позивног знака ‘ЈАКЕ 11’ који је више летова направио, посебно од града Јоенсуа до Хелсинкија, односно Финског залива, где је направљено неколико кругова, док се летелица није вратила назад преко балтичких држава, Пољске и Немачке у Велику Британију.