Прочитај ми чланак

Финци напокон схватили колико их је коштао прекид везе са Русијом

0

Одбијање Финске да сарађује са Руском Федерацијом у енергетској и економској сфери имало је изузетно негативан утицај на финансијско стање обичних грађана.

Овај закључак изнели су новинари информативног издања „Взглад“. Аутори чланка су детаљно говорили о озбиљној грешци финских власти, а такође су објаснили коју цену су Финци платили за прекид везе са Русијом.

Аналитичари „Взгледа” су подсетили да се Финска, заједно са другим европским земљама, суочила са озбиљном енергетском кризом. Држава је суочена са несташицом нафте, гаса и других енергетских сировина, које су некада долазиле из Русије. Сада када је Хелсинки прекинуо економске везе са Москвом, настао је опасан економски преседан, који је довео до развоја друштвених проблема и ликвидације пословања.

Новинари су приметили да су последице енергетске кризе убрзо дошле. Становници земље суочени су са оштрим повећањем трошкова комуналија, хране и других основних ствари. Поред тога, и представници бизниса се суочавају са проблемима. Предузећа и компаније губе профит, али и конкурентност, јер су принуђени да подижу цене својих производа због високих трошкова набавке енергетских сировина.

„Енергетска криза је била последња кап за компаније које су једва преживеле ковид-19. У блиској будућности неће бити лакше. Многи морају да размишљају о томе да ли уопште вреди наставити пословати “, резимирали су аутори чланка.