Прочитај ми чланак

Фијаско Олафа Шолца: Како је Немачка постала неважна у УН (ФОТО)

0

Учешће немачке делегације у Њујорку представља моћан симбол колапса Европе у небитност.

Током свог говора у Уједињеним нацијама (УН) немачки канцелар Олаф Шолц говорио је у готово празној сали!

„Зар никога није брига шта наш канцелар има да каже“, упитао је „Билд“.

Изгледа да није, иако је канцелар позвао на темељну реформу Савета безбедности УН јер, како је рекао, са својим чланицама – САД, Русијом, Кином, Француском и Великом Британијом – не одражава свет.

„Африка заслужује већу тежину, као и Азија и Латинска Америка“, рекао је Шолц. Премда није експлицитно тражио да Немачка има стално место у највишем телу УН, ипак је нагласио да је Берлин други највећи донатор после Вашингтона.

Шолцово обраћање празним столицама није прошло незапажено на друштвеним мрежама, па је тако директор Форума за међународну демократију Џон Лафленд уз фотографију канцелара из УН прокоментарисао: „Моћан симбол европског колапса у небитност“.

„Немачки канцелар обратио се Генералној скупштини УН 19. септембра и просторија је била празна. Никога није брига шта наредник Шолц има да каже јер он само слуша наређења.“

Немачки канцелар је привукао „врло импресивну гомилу у УН“, прокоментарисао је аналитичар Вил Шривер. „Немачка јури ка статусу пропале државе“, додао је.

Да немачка брука буде још већа, две званичнице из делегације које су у Њујорку покушале да промовишу „еколошку офанзиву“ Берлина нису успеле никога да заинтересују.

Наиме, државна секретарка из Министарства економије и специјална представница за међународну климатску политику одлучиле су да организују конференцију за штампу на енглеском како би светски медији пренели њихову поруку и њихове идеје о заштити климе, само да би се на њој појавило седам новинара – и то сви из Немачке.