Прочитај ми чланак

Фејсбук одложио објављивање извештаја о лекару који је преминуо после вакцине

0

Лист Њујорк тајмс тврди да је Фејсбук првобитно одложио објављивање извештаја зато што би овај резултат „деловао лоше“

Вест коју је навише корисника Фејсбука у Сједињеним Америчким Државама видело у првом кварталу 2021. године била је о лекару који је преминуо после примања вакцине против корона вируса, наводи се у извештају чије је објављивање ова друштвена мрежа одложила.

Фото: Танјуг/АП

Чланак је био популаран код оних који сумњају у вакцину, а ажуриран је пошто је доказано да вакцина није повезана са смрћу лекара.

Лист Њујорк тајмс тврди да је Фејсбук првобитно одложио објављивање извештаја зато што би овај резултат „деловао лоше“.

Из Фејсбука су навели да је до одлагања дошло како би се спровеле „кључне измене“.

Ова компанија већ је објавила извештај о „садржају који гледа велики број корисника“ за други квартал 2021. године.

У њему се наводи да је најпопуларнија објава била осмосмерка која обећава да ће „открити вашу стварност“.

Најгледанији Фејсбук пост у Америци у периоду од априла до јуна била је ова такозвана анализа о „типу личности“ кроз претрагу речи (Извор: Данас)

Листу 20 објава које су доспеле до највећег броја корисника већином чине сличне, неозбиљне објаве које садрже питања.

Њујорк тајмс је у петак открио да је Фејсбук одлагао објављивање овогодишњег извештаја за период од јануара од марта 2021. године.

У листу се наводи да извештај није објављен због страха од „лошег имиџа за компанију“.

Линк ком је највише корисника приступило био је чланак комерцијалних америчких новина у ком се наводи да је лекар преминуо две недеље пошто је примио вакцину против корона вируса.

Ова вест, односно линк је привукао скоро 54 милиона прегледа.

Чланак је накнадно ажуриран подацима из налаза медицинских истраживача да нема довољно доказа да се закључи да ли је вакцина одговорна за смрт.

Здравствене институције широм света оцениле су да је вакцина против корона вируса безбедна и веома делотворна.

У извештају за први квартал ове године је такође откривено да 19. најатрактивнија страница на Фејсбуку припада медијској агенцији Ипок тајмс (Епоцх Тимес), која је оптужена за ширење десничарских теорија завере.

Анализа Маријане Спринг, репортерке из области дезинформација и друштвених мрежа
Широко распрострањена прича о лекару који је умро две недеље након што је примио вакцину против корона вируса открива колико Фејсбук може бити плодно тло за садржај усмерен против вакцинације.

Ово се делимично може објаснити постојањем посвећене мреже активиста који се противе антиковид вакцинама.

Ширење емотивних, личних прича попут ове на Фејсбуку једна је од њихових основних тактика која за циљ има да заплаши и одврати људе од вакцинације – чак и када се, као што је то био случај с овом причом, испостави да смрт нема никакве везе са вакцином против корона вируса.

Током пандемије, ови активисти су у исти кош стављали стварне – и ретке – приче о могућим штетним нуспојавама вакцина заједно са екстремним теоријама завере на интернету, злоупотребљавајући медицинске дебате, истинску тугу и легитимна питања.

Ово такође показује сложеност екосистема дезинформација на друштвеним мрежама – на којима се корисници хватају за зрно истине, у овом случају тачну вест, и претварају је у обмањујућу причу у којој нема чињеница које је потврђују.

После објављивања приче Њујорк тајмса, Фејсбук је обелоданио извештај.

„Размишљали смо о томе да извештај објавимо раније, али пошто смо знали колико ће пажње изазвати, што се ове недеље видело, било је измена у систему које смо желели да направимо“, изјавио је портпарол ове друштвене мреже.

Из Фејсбука наводе да поменуте измене подразумевају решавање грешака у неким од упита на основу којих је извештај заснован.

Портпарол Енди Стоун написао је на Твитеру да јесу „криви за то што су хтели да очисте кућу пре него што дођу гости“.

„Критикују нас због тога, али понављам, то није нефер“, навео је.

Акценат у оба квартална извештаја јесте на ономе што се највише гледа у САД, а не на оном садржају који се лајкује, коментарише и дели.

Уколико се то погледа, добија се другачија слика судећи према подацима које су прикупили истраживачи и новинари помоћу Фејсбуковог алата за мерење активности корисника Краудтенгл (Цроwдтангле).

Они сугеришу да је десничарско оријентисан политички садржај доминантан на овој платформи.

Из Фејсбука су се жестоко супротставили томе, рекавши да је само шест одсто садржаја који се приказује корисницима политичког карактера.

Неки истраживачи обмањујућих информација забринути су да Фејсбук окреће леђа алату Краудтенгл.

Из ове компанија нису одговорила на питање ББЦ-ја о томе да ли је овај алат постао угрожен.