Прочитај ми чланак

Фаучи спрема нову вакцину против болести које преносе комарци

0

Утврђено је да је вакцина против вируса источног коњског енцефалитиса (ЕЕЕВ), вируса западног коњског енцефалитиса (ВЕЕВ) и вируса венецуеланског коњског енцефалитиса (ВЕЕВ) безбедна, добро се толерише и изазива неутрализујуц́и одговор антитела код одраслих добровољаца, према новим објављеним резултатима клиничког испитивања фазе 1.

Кандидата за вакцину развили су научници из Националног института за алергије и инфективне болести (НИАИД) Центра за истраживање вакцина (ВРЦ), који је део Националног института за здравље.

НИАИД је такође спонзорисао и финансирао клиничко испитивање, које је спроведено на клиници “Hope” Центра за вакцину Емори, која је део Универзитета Емори у Атланти. Студија се појављује у часопису у “The Lancet Infectious Diseases”.

ЕЕЕВ, ВЕЕВ и ВЕЕВ се преносе на људе убодом заражених комараца. Коњи су такође подложни инфекцији, али коњи не могу директно пренети вирусе на људе. Инфекције код људи су ретке, али могу довести до симптома сличних грипу и, у неким случајевима, тешких неуролошких оштећења или смрти.

Вируси су изазвали понављајуће, мале епидемије у Северној, Централној и Јужној Америци, укључујући избијање ЕЕЕВ-а 2019. на североистоку Сједињених Држава које је довело до 38 потврђених случајева и 15 смртних случајева.

Под одређеним лабораторијским условима, вируси се могу пренети кроз ваздух капљицама аеросола и изазвати инфекцију код људи и стога су класификовани као приоритетни патогени, потенцијални биолошки агенси који представљају ризик по националну безбедност и јавно здравље.

Директор НИАИД-а Ентони С. Фаучи, МД, и колеге су истакли могућу корисност вакцине за ЕЕЕВ за људе са високим професионалним ризиком од заразе болести, укључујући припаднике војске и лабораторијске раднике, преноси Тецхнологy.

Надовезујући се на свој успешан развој вакцине за вирус цхикунгунyа, истраживачи ВРЦ-а су дизајнирали кандидата за вакцину налик вирусу честица (ВЛП) (скраћено ВЕВЕЕ) која користи протеине из спољашњих омотача ЕЕЕ, ВЕЕ и ВЕЕ вируса да подстакне имунитет одговор. ВЛП-ови не садрже генетски материјал који је вирусима потребан да би се реплицирали унутар ћелија, тако да ВЛП-ови не могу изазвати инфекцију.

За клиничко испитивање прве фазе, 30 здравих одраслих добровољаца старости од 18 до 50 година примило је различите дозе ВЕВЕЕ вакцине (6, 30 или 60 микрограма) интрамускуларном ињекцијом. Учесници су се затим вратили да добију исту дозу као појачање осам недеља касније. Неки учесници су такође примили формулацију експерименталне вакцине која је садржала адјуванс стипсе који је додат да би се повећао имуни одговор.

Истраживачи наводе да је вакцина била безбедна, добро се подносила и да је изазвала трајне имуне одговоре против сва три вируса. Највећи одговор неутрализујућих антитела примећен је код учесника који су примили дозу од 30 микрограма са адјувансом.