Прочитај ми чланак

Фајзер се нагодио за 10.000 тужби -оптужбе за прикривање ризика од рака

0

Фајзер је пристао да се нагоди за више од 10.000 тужби које оптужују великог фармацеутског гиганта да намерно прикрива ризик од рака.

Фајзер споразуми покривају случајеве на америчким државним судовима, али финансијски детаљи су држани у тајности, рекли су за Блумберг људи упознати са овим питањем.

Десетине хиљада тужилаца је тврдило да је Фајзеров лек против жгаравице Zantac био контаминиран канцерогеним нечистоћама због неправилне производне праксе, а Фајзер је свесно скривао ову информацију од потрошача, узрокујући да многи од њих развију рак.

Фајзер је био примарни произвођач Zantacа од 1998. до 2006. године, када се у неколико тужби тврдило да је компанија требало да зна да је лек контаминиран са НДМА.

Уместо здравља својих купаца, гигант Биг Пхарма-е је био заинтересован само за профит од њих.

НДМА је високо токсичан хемијски нуспроизвод многих индустријских производних процеса, укључујући производњу ракетног горива.

НДМА је „заувек хемикалија“, што значи да се не разлаже природно у нашим телима и верује се да узрокује оштећење ДНК.

Извештај MailOnline: Студије на животињама су показале да НДМА може повећати ризик од рака у једњаку, бубрезима и желуцу. Они су такође повезани са колоректалним раком, који је у порасту међу младим Американцима.

Откако је лек повучен и преформулисан, хиљаде тужби су почеле да се гомилају на савезним и државним судовима против компанија Фајзер, ГСК, Sanofi и Boehringer Ingelheim, који су сви поседовали права на лек.

ФДА је наредила да се сви производи са рантидином – активним састојком у Zantacu – уклоне са полица 2020. године и позвала је пацијенте да престану да узимају било које лекове који садрже тај састојак.

„Фајзер је истражио и наставиће да истражује опортунистичка решења одређених случајева ако је то потребно, и решио је одређене случајеве“, саопштила је компанија са седиштем у Њујорку путем мејла.