Прочитај ми чланак

Фајзер је у 2022. години само од вакцине профитирао 57 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

0

Амерички фармацеутски гигант „Фајзер“ саопштио је да је 2022. годину закључио с највишим приходом откад је основан захваљујући вакцини и лековима за вирус корона упозоривши уједно да очекује слабији резултат у овој години због попуштања заразе и залиха.

„Фајзеров“ приход порастао је лане за 23 одсто, на 100,3 милијарде долара. Када се искључи утицај валутних курсева, увећан је 30 одсто, стоји у најновијем пословном извештају. Када се искључе вакцина против короне и лек паxловид, „Фајзеров“ приход био је лане већи за два одсто него у 2021. години када се искључи утицај валутних курсева.

Зарада на вакцини 57 милијарди долара

Приход од вакцине против короне и паxловида износио је 56,7 милијарди долара. Нето добит порасла је за 43 одсто, на 31,4 милијарде долара.

У 2023. компанија очекује знатно нижи приход, у распону од 67 милијарди до 71 милијарде долара јер зараза вирусом корона успорава и јер су многе земље створиле залихе вакцине и лекова. Када се искључе вакцина и пахловид, „Фајзеров“ приход у овој години требало је да порасте за седам до девет одсто, прилагођен за промене валутних курсева.

Извршни директор Алберт Бурла рекао је да би 2023. година требало да буде прелазна година за „Фајзеров“ приход од короне, који би по проценама компаније требало да склизне на 21,5 милијарди долара у 2023. и требало би поново да порасте у 2024, пренео је „Индекс“.