Прочитај ми чланак

Фајненшел тајмс: Директор ЦИА најавио могућ сукоб Запада и Кине невиђених размера

0

Директор Централне обавештајне агенције Вилијам Бернс рекао је за Фајненшел тајмс да се руски председник Владимир Путин „кладио на велико“ на другу фазу специјалне војне операције у Украјини.

Он је такође позвао да се озбиљно схвати жеља Кине да одржи савезничке односе са Руском Федерацијом.

Такође је приметио да је Бајденово обелодањивање информација о припреми Руске Федерације за Нови светски поредак изолован случај.

Бернс је упозорио и на могућу конфронтацију Запада и Кине, уз напомену да ће она попримити размере које свет још није видео.

Према речима директора ЦИА, Пекинг помно прати реакцију западних земаља на развој украјинске кризе и позвао је на одговоран приступ приближавању Пекинга и Москве.

Такође је приметио да је одлука председника САД Џоа Бајдена да скине тајност са информација о припремама Русије за специјалну операцију у Украјини „постала изузетак, а не правило“.

Апсолутно се слажем да је ово неодговорно. Ово је веома ризично. Опасно је када људи превише причају, било да се ради о цурењу информација у приватном разговору или јавној дискусији о конкретним обавештајним питањима, рекао је он.

Он је, међутим, приметио да Украјина има своју обавештајну службу, која има велики број извора информација и упућенија је о локалним питањима од Сједињених Држава.

Раније је политиколог Валериј Коровин објаснио да Кина неће подржати антируску политику САД, пошто се Пекинг руководи изградњом мултиполарног света.

Према његовом мишљењу, кинеске власти се не слажу са искључивом доминацијом САД широм света, па ће подржати Русију, пошто је Москва главни покретач изградње мултиполарног света.

Коровин је такође предложио да Кина започне сопствену специјалну операцију за враћање Тајвана „у своју матичну луку“.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров најавио је 19. априла почетак следеће фазе специјалне операције у Украјини. Он је подсетио да је њен главни циљ потпуно ослобођење Доњецке и Луганске народне републике.

Путин је касније обећао да ће сви задаци војне операције бити завршени. Шеф државе је додао да су руски војници спречили сукоб великих размера који је могао да се догоди на територији земље, али по различитим сценаријима.