Прочитај ми чланак

Европско пролеће? Немачка се спрема за велике штрајкове док Француска гори

0

„Зима незадовољства“ која је захватила Европу сада је ескалирала у „пролеће незадовољства“, са штрајковима и протестима који ће се из Француске, Грчке и других околних земаља проширити на Немачку.

Како преноси Ројтерс, немачки синдикат Верди и синдикат железнице и транспорта ЕВГ спремају се да следећег понедељка покрену паралишуће штрајкове на аеродромима и железницама у земљи.


Верди преговара за 2,5 милиона радника у јавном сектору, укључујући оне на аеродромима и другим чвориштима јавног превоза. Синдикат је тражио веће плате због упорних инфлаторних притисака. ЕВГ преговара за 230.000 запослених у железничкој компанији Деутсцхе Бахн и аутобуским компанијама.

У међувремену, рецесија се назире за највећу европску економију, која се нашла усред инфлаторне кризе. Након што је у четвртом кварталу 2022. дошло до смањења БДП-а од 0,4%, очекује се да ће се привреда поново смањити у првом кварталу.

„Немачка економска активност ће вероватно поново пасти у текућем кварталу“, саопштила је Бундесбанка. „Међутим, пад ће вероватно бити мањи него у последњем кварталу 2022.

Два узастопна квартала негативног раста указују на рецесију и долазе пошто инфлација снажно оптерећује потрошњу. Комбинација ова два разбија животни стандард и изазива талас незадовољства.

Док се Немачка спрема за штрајкове и протесте следеће недеље, Француска, трећа по величини економија у Европи, већ гори док је председник Емануел Макрон прихватио непопуларне пензионе реформе.

Уз растућу нестабилност у западним земљама и претњу од ширења банкарске кризе, примарна брига је да ли је НАТО адекватно опремљен за решавање будућих сукоба.