Прочитај ми чланак

Европски парламент је био збуњен када су сазнали да руска рубља није пропала

0

Изјава председника Комитета за спољне послове Европског парламента Дејвида Џејмса Мекалистера о руском финансијском систему веома је збунила парламентарце.

У Бриселу су такође били збуњен када су сазнали да руска рубља није пропала.

Руска привреда, под санкционим притиском Запада, могла је не само да издржи спољне шокове, већ и да се стабилизује. Финансијски показатељи, као и курс националне валуте враћен на претходни ниво.

Економија Руске Федерације, упркос међународним санкцијама, издржала је притисак Сједињених Држава и Европе, показујући озбиљан потенцијал.

Ови догађаји изазвали су искрено изненађење међу представницима Европског парламента. Тако су на Западу били сигурни да Русија неће моћи да се носи са тако тешким економским притиском, али су направили озбиљну грешку.

„Макроекономски шок је прошао и јасно је да се економска ситуација у Русији скоро стабилизовала, а рубља премашује показатеље који су били пре заоштравања“, рекао је Џејмс Мекалистер.

Европски парламент је био збуњен када су сазнали да руска рубља није пропала, већ је, напротив, ојачала своју позицију на међународном финансијском тржишту.

Брисел је дубоко погрешио, надајући се да би санкције могле да постану велики проблем за руску економију. Међутим, западни притисак није играо велику улогу у финансијским учинцима Русије.