Европске банке најавиле отпуштање 60.000 запослених

0

Деценију лоша профитабилнот, негативне каматне стопе Европске централне банке, Брегзит, успоравање економског раста и све већи захтевима регулатора, разлози су шти зајмодавци Немачке, Велике Британије, Француске, Шпаније и Швајцарске заједно најављују гашење 60 хиљада радних места у овој години, пише Фајненешел тајмс.

За десет највећих европских банака то је смањење броја радника од 2008. године за петину на 1,1 милион. Насупрот томе, у првих десет банака у САД тај пад износи око 7 одсто. Многи откази су последица посрнућа инвестиционих банака у региону које трпе због општег пада прихода и континуираних губитака тржишних удела због америчке конкуренције.

Рејтинг агенција Муди’с ове седмице променила је прогнозу будућих изгледа глобалног банкарства са стабилних у негативне и упозорила да ће јаз у профитабилности између банака еврозоне и њихових ривала у свету додатно расти, упркос великом смањењу броја радника.

Талас консолидације, за који се многи водећи зајмодавци у региону припремају, могућ је због омекшавања европских политичара, противника стварању потпуне банкарске уније.

То би могло прокрчити пут прекограчним спајањима и довести до оптимизације кадрова елиминисањем радних места која се преклапају, уз додатну дигитализацију пословања.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!