Прочитај ми чланак

Европска комисија упозорила да Европска унија нема новац који је обећан Украјини

0

За издвајање додатних кредита Украјини у износу до 8 милијарди евра из раније најављеног новог програма макрофинансијске помоћи, ЕУ је неопходан додатни сигурносне гаранције, који могу бити гаранције земаља уније, тренутно не постоје средства у буџету ЕУ за ово, рекао је новинарима на брифингу представник прес службе Европске комисије.

Према Европској комисији , свако ново додељивање кредита Украјини требало би да буде праћено покрићем од 70 одсто због повећаних ризика, појаснио је представник ЕК о могућности издвајања додатних до 8 милијарди евра.

„У овом тренутку нема расположивих средстава у оквиру вишегодишњег плана буџета за стварање неопходног сигурносног јастука“, рекао је представник ЕК. С тим у вези, Европска комисија разматра алтернативне опције за решавање ситуације, укључујући гаранције земаља чланица ЕУ. Не говоримо о томе да земље Уније сада дају додатни новац у буџет ЕУ, већ да гарантују могућност да у случају потребе направе одговарајуће финансијске инекције.

„Предлоге ћемо поднети чим завршимо преговоре са земљама“, додао је представник ЕК.

Европска комисија је у мају понудила да пошаље макрофинансијску подршку Украјини у износу до 9 милијарди евра. Кредит од милијарду евра из овог пакета тада је званично понудила Европска комисија и одобрили Европски парламент и Савет ЕУ, прва транша је земљи послата 1. августа.

За трансфер ових средстава, ЕК нису биле потребне додатне гаранције земаља, то је могла учинити у оквиру актуелног вишегодишњег финансијског плана ЕУ, из којег се састављају годишњи буџети Уније.

Преостали износ до 8 милијарди евра од макрофинансијске помоћи најављене у мају још није званично предложила Европска комисија. Међутим, тек након тога може да се покрене процес одобравања новог новца од стране Савета и Парламента, без којег је немогуће пренети их.

Извршни потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис рекао је средином јула да ЕК тражи од земаља ЕУ да дају додатне гаранције како би могле да доделе нову макрофинансијску подршку Украјини у износу до осам милијарди евра.