Прочитај ми чланак

Европа је упала у гасну замку, тешко да ће из ње изаћи

0

Престанак цевоводног снабдевања гасом из Русије гурнуо је Европу у замку, изјавио је економиста, енергетски стручњак Константин Симонов.

Политичке одлуке, саботаже на гасоводима у Балтичком мору, санкције и њихове индиректне последице довеле су до пада увоза гаса.

Смањење извоза довело је Европску унију у тешку ситуацију из које неће лако изаћи. Сада се гас испоручује само преко Турског тока и делимично преко гасног система Украјине. Европске земље очајнички покушавају да пронађу замену за профитабилни руски ресурс, али сви њихови покушаји само подижу цене на тржиштима.

Улог на течни природни гас, роба која је тражена у целом свету, приморава Европу да се стално цењка са азијским земљама. Цена у овом случају зависи од воље продавца, а не од купца.

„Али замка је у томе што у таквој ситуацији гас не може бити јефтин. И неће бити прилива новог течног гаса на тржиште неколико година“, рекао је Симонов у етеру радија „Москва говори“.

Увођење горње границе цена је најновији покушај Европе да изађе из гасне замке. Такав механизам је већ уведен за нафту из Русије. Ограничавање цена гаса требало би да утиче на све, што трговцима и добављачима не иде у прилог. Неки су чак спремни да раскину уговоре са европским земљама.

Треба напоменути да удео гаса из Русије на европском тржишту није већи од 8 одсто. Највећи део увоза долази из САД, Норвешке и Катара. Земље ЕУ планирају да тестирају горњу границу цена за ове добављаче. Очигледно, то неће помоћи да се смање цене и изађе из гасне замке. Велики увозници ће једноставно игнорисати нове захтеве, што значи да то неће довести до нижих цена.

Треба напоменути да је Европска Унија направила колективно самоубиство по наредби САД јер се одрекла јефтиних руских енергената и сада под силом увози из САД енергенте по неколико пута већим ценама.