Прочитај ми чланак

Евро први пут после 20 година јефтинији од долара: Зашто је опасан за Европу…

0

Овог лета смо већ видели нешто слично, 12. јула 2022. курс евра се приближио долару. Ове недеље евро је освојио нову дубину. На аукцији у Европи 22. августа, 1 евро коштао је 0,99 долара, а Централна банка Русије је 23. августа поставила следећи курс:

1 долар = 59,74 рубаља

1 € = 59,53 рубаља

Ово је заиста историјски тренутак- последњи пут је евро вредео мање од долара 2002. године.

Одговарамо на главна питања о овом догађају…

1. Зашто пада?

Антируске санкције су теже погодиле европску економију него америчку. Инфлација у еврозони обара рекорде. Али главни проблем је енергија. Европа смањује куповину нафте и гаса од Русије, која јој је увек била главни снабдевач.

Због тога су цене енергије у ЕУ порасле за скоро 50% током године. Гас је у Европи 23. августа поскупео на 2.850 долара за хиљаду кубика. Тако високих цена није било од марта. То утиче на целокупну привреду, индустрију и конкурентност европске робе.

Америка је богата сопственим енергетским ресурсима, а у случају непредвиђене ситуације, поуздани снабдевач гасом у виду суседне Канаде, спреман је да прискочи у помоћ. Стога америчка економија мање пати од целе ове ситуације.

2. Шта ће се даље десити са курсом?

– Тренд ка постепеној депресијацији евра ће се врло вероватно наставити. За почетак, можемо да видимо још неколико процената пада прилично брзо. Европа ће највероватније морати да се навикне да живи са све јефтинијим евром веома дуго, предвиђа Евгениј Коган, професор на Вишој школи економије, аутор телеграм канала „Биткоган“.

3. Како ће такав курс утицати на Русију?

Готово ништа. Флуктуације валута нису довољно велике да би их осетила. Осим, ако део новца не недостаје руским компанијама које тргују са Европом. На крају крајева, што је евро јефтинији, то је њихов профит у рубљама мањи.

3. Пропаст Европске уније?

– Све ово не значи да ће Европска унија почети да се руши као кула од карата, јер ћемо евро видети на нивоу од 0,7-0,8 према америчком долару. Упркос свему, европска економија је јака, каже Јевгениј Коган. – Међутим, чињеница да ће Европљани морати да обнављају своју економију бар неколико година, је непобитна, као и то, да ће се ниво сиромаштва полако повећавати.

Једини озбиљан проблем у Европи у садашњој ситуацији је, сматра професор, заоштравање друштвених сукоба.

– Висина накнада за незапослене и избеглице, и друге социјално слабе слојеве становништва, у оваквим условима ће неминовно бити смањена. Како ће ови слојеви реаговати на ово? Размишљам без ентузијазма, – предвиђа Коган. – Чини се, да ћемо следеће јесени видети доста незадовољства, демонстрација и штрајкова, пише Евгениј Проскурјаков за Комсомолскају правду.