Прочитај ми чланак

Ево зашто се појавио мистериозни сјај у Турској пре земљотреса

0

Мистериозни предзнак природне катастрофе- Неколико секунди пре земљотреса у Турској и Сирији, људи су видели плави сјај на небу – и 6. и 20. фебруара.

Већина земљотреса се дешава на дубоким раседима, који служе као границе литосферских плоча. Три такве плоче спајају се у Турској и Сирији- анадолска, арапска и афричка.

FOTO: TWITTER/FAYTUKS

Арапска се креће на север, а Анадолска, на коме се налази већи део Турске, потискује се на запад. Клизање стена се спречава трењем, енергија се акумулира. Када напон достигне критичну вредност, долази до прекида.

Део енергије се ослобађа у облику сеизмичких таласа који изазивају деструкцију, а део се претвара у топлоту. Блицеви који се јављају на небу изнад места земљотреса, научници повезују са јаким електричним пољима – још једном последицом пражњења механичког напрезања.

Побуђени гас

Први разлог за необичне светлосне ефекте, који се називају „светла земљотреса“ (еартхqуаке лигхтс, или ЕКЛ), јесте пиезоелектрични ефекат.

„Када се кристална супстанца деформише, у њој се стварају електрична поља“, каже Сергеј Пулинец, главни истраживач Института за свемирска истраживања Руске академије наука, доктор физичких и математичких наука.

„У нормалној ситуацији, сваки кристал има свој сопствени правац овог поља, а њихов збир тежи нули. Међутим, под спољним утицајем, напетости се сабирају и настају поља колосалне снаге.

Нормална јачина електричног поља на површини Земље је 100-150 волти по метру. Пре земљотреса, ова цифра може скочити на неколико киловолти по метру, напомиње научник. Ваздушна електрична пражњења стварају сјај сличан аурори, али само у нижим слојевима атмосфере – на висини од неколико километара.

Механички напон у зони раседа достиже свој максимум пре пуцања стена, односно непосредно пре земљотреса. Сходно томе, у овом тренутку је и јачина електричног поља на врхунцу.

„Сјај изазива ексцитацију атмосферских гасова“, објашњава Пулинец. „Електрони се крећу на виши енергетски ниво, а када се врате, емитују талас светлости. Боја зрачења је одређена таласном дужином, односно разликом између нивоа енергије“.

Јонизација

Други фактор је јонизација ваздуха, повезана са електричним пражњењима и ослобађањем дубоких гасова из зоне квара.

„Постоји много различитих гасова у земљиној кори“, каже научник. „Када је нарушен интегритет литосфере, они излазе на површину. Увек постоје племенити гасови, укључујући радиоактивни радон. Када се распадне, ослобађају се енергетске алфа честице које појачавају јонизацију.“

Пратите избор наших најбољих вести на Телеграму.
Наелектрисани јони су везани за молекуле воде у атмосфери. Велики кластер јони формирају дисперговану суспензију у ваздуху. У таквим аеросолним окружењима (на пример, у облацима магле или дима), струја путује много брже.

Предзнаци земљотреса

Нажалост, блистави атмосферски електрицитет јавља се, само неколико секунди пре накнадних потреса. Они не дају рано упозорење на катастрофу, али физички процеси који их стварају могу се користити за то.

Сергеј Пулинец и његове колеге развили су модел спреге литосфера-атмосфера-јоносфера (Литхоспхере-Атмоспхере-Ионоспхер Цоуплинг – ЛАИЦ), који омогућава предвиђање земљотреса на основу анализе низа фактора. Пре свега – да се повећа емисија радона. Затим постоје термалне аномалије. Са сателита се јасно виде „пеге“ повишене температуре. Још један важан индикатор је оштро смањење влажности.

„Када се молекули воде „залепе“ за кластер јоне, влажност нагло опада“, каже истраживач. „На пример, пре првог земљотреса у Турској, 6. фебруара, влажност је пала са сто одсто на 35 процената у року од неколико сати. 20. фебруара је био још уочљивији, влажност је пала на нулу, а затим се вратила на 100%.

Након затварања пукотина, јонизација престаје и влажност расте. Често пада киша и нагло, у року од неколико сати, температура пада за четири до пет степени. У Турској је 6. фебруара чак пао снег.

Промене електричних својстава утичу и на горње слојеве атмосфере. Научници су открили, да се у јоносфери аномалије које се могу снимити са сателита, појављују неколико дана пре снажних тектонских кретања.

ЛАИЦ модел, за разлику од традиционалног приступа који узима у обзир само сеизмичку активност, ослања се на читав низ физичких фактора. Њихово узастопно испољавање – повећање концентрације радона, повећање површинске температуре ваздуха, и коначно, јоносферске аномалије – недвосмислено, према ауторима, указују на скори земљотрес.