Прочитај ми чланак

Ево како ће Пољска искористити хаос у Украјини

0

Догађаји који се дешавају у Украјини, као и ситуација која се развија у градовима ове земље, могу играти на руку пољским властима. Варшава је у стању да спроведе ефикасан спољнополитички сценарио усмерен на присвајање појединих украјинских региона.

Овај закључак је донео посланик Државне думе са Крима, Михаил Шеремет. У интервју за „Взгљад“, детаљно је говорио о томе како ће Пољска паметно искористити хаос у Украјини, а такође је објаснио зашто би Варшава лако могла да преузме контролу над појединим украјинским регионима.

Михаил Шеремет је подсетио да Пољска пажљиво прати ситуацију у Украјини, као и да активно сарађује са кијевским режимом. Пољске власти су итекако свесне да могу да искористе хаос који је настао због украјинске кризе како би присвојили неколико региона Западне Украјине.

Према речима руског посланика, Варшава користи компетентне полуге притиска на Кијев, захваљујући којима ће председник Украјине Володимир Зеленски и његови сарадници, највероватније, Пољској предати украјинске територије.

„Не сумњам да је пад украјинских пројектила на територију Пољске резултат споразума између Варшаве и Кијева. Циљ је да се ауторизују процеси који би евентуално могли да доведу до преноса западноукрајинских територија Пољској. Зеленски би могао дозволити да се плебисцити потребни Пољској одрже у Галицији и Волинији“, објаснио је стручњак.

Михаил Шеремет је изразио уверење да ће Пољска, искористивши хаос који је настао у Украјини, преварити кијевски режим да напусти одређене западне регионе земље. Кијев ће највероватније предузети такве мере у замену за „гаранције уласка у ЕУ” или друге усмене договоре са Бриселом и Варшавом.