Прочитај ми чланак

Ево где САД премештају авионе погодне за нападе на Русију

0

САД распоређују борбене авионе Ф-35 у војну базу на Гренланду, која је изграђена као одскочна даска за нападе на Русију. Амерички војни стручњаци су објавили такве податке.

По први пут у историји, Сједињене Државе су распоредиле стелт ловце Ф-35 у ваздухопловну базу Туле на Гренланду, која је најсевернији објекат Пентагона, и може се користити за вршење притиска на Русију на Арктику.

Према америчким новинарима, маневри Пентагона на Гренланду су без преседана. Ово преноси публикација „Military Watch“.

Војна база Туле налази се 1200 км северно од Арктичког круга. Објекат је тајно изграђен током Хладног рата, створен је као одскочна даска за ударе против Совјетског Савеза.

Стручњаци тврде да се Ф-35 може користити за решавање сличних проблема. Авион је носилац нуклеарног оружја и способан је да изврши тајне нападе на руске циљеве.

База Туле такође распоређује моћне системе за надзор, дизајниране да обезбеде рано упозорење на лансирање руских балистичких ракета, које би прво морале да прелете Арктик да би стигле до САД.

„Док САД и друге чланице НАТО-а проширују своје присуство на Арктику, Русија такође јача сопствену одбрану“, откривају стручњаци „Military Watch-а“.

Руска Федерација је на Арктику распоредила противваздушне системе С-400, као и најновије ПВО системе С-500. Поред тога, руска страна у региону има пресретаче МиГ-31 и ловце Су-34.