Прочитај ми чланак

ЕУ уводи обавезне здравствене пасоше: „Невакцинисани ће бити искључени из друштва“

0

Европска унија (ЕУ) почела је са увођењем обавезних дигиталних здравствених пасоша, које ће грађани морати да користе ако желе да учествују у друштву.

Infowars.com извештава: Члан ЕП-а и адвокат Патрик Брејер, дугогодишњи критичар ове врсте политике, објашњава да би ЕХДС – против којег је гласао – „објединио информације о свим медицинским третманима које грађани примају“.

Лекари ће морати да доставе сажетке третмана које пружају у „нови простор података“ – при чему првобитни предлог не садржи одредбе које би дозвољавале примедбе или изузетке. И док приступ може бити ограничен ако пацијент то жели – стварно креирање базе података не може се спречити.

И само да поновимо да се ово може односити на неке од најосетљивијих личних медицинских информација: „менталне поремећаје, сексуалне болести и поремећаје као што су импотенција или неплодност, ХИВ или терапије за злоупотребу дрога“, пише Брејер.

„План ЕУ да прикупи и повеже евиденцију о свим медицинским терапијама укључује неодговорне ризике од крађе, хаковања или губитка података. Чак и најделикатније терапије више се не могу давати незванично у будућности“, упозорио је даље посланик немачке Пиратске партије, означавајући ту идеју као крај медицинске поверљивости у ЕУ.

Посебно истиче опасност да они који су мање и компјутерски и политички писмени – као што су старији или они који не обраћају довољно пажње на бирократске одлуке које доноси ЕУ (које ипак на крају дефинишу њихове животе), као и они који са стварним нижим нивоом образовања – сви посебно рањиви у оваквој шеми – једноставно не би били у потпуности свесни дугорочних последица.

„(…) потреба да се активно противите одређеном ауторитету или путем дигиталног алата је сувише компликована у пракси да би им се дао прави избор“, описује Брејер сценарио из стварног живота.

Поврх тога, планирани нови закон би био у супротности са успостављеним међународним стандардима који захтевају (потпуно информисани) пристанак да се медицинске информације пацијената „деле“ – а Брејер се позива на Међународни кодекс медицинске етике Светског медицинског удружења и Хелсиншку декларацију о етичким принципима за медицинска истраживања.

ЕП ће гласати у децембру о овом препорученом закону, када ће се разматрати и амандмани. Тренутно, људи који су анкетирани о овој теми у 44% случајева брину о крађи здравствених података, док 40% страхује од неовлашћеног приступа.