• Почетна
  • СВЕТ
  • ЕУ У ПРОБЛЕМУ: Договорена расподела миграната, али без квота
Прочитај ми чланак

ЕУ У ПРОБЛЕМУ: Договорена расподела миграната, али без квота

0

eu_am_kari_122

БРИСЕЛ – Лидери Европске уније договорили су се рано јутрос да у наредне две године међусобно прерасподеле и то на добровољној основи, око 60.000 миграната и тражилаца азила који се налазе у Италији и Грчкој.

Они нису могли да се договоре о обавезним квотама за расподелу појединачно по земљама. Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да ће министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ финализовати шему расподеле до краја јула.

„Лидери су се сагласили да 40.000 људи треба да буде размештено из Грчке и Италије у друге земље у наредне две године”, рекао је Туск и додао да ће још 20.000 Сиријаца који живе у камповима изван Европе бити релоцирани унутар европског блока.

Извештач Би-Би-Си-ја је јавио да се то односи на све земље ЕУ, изузев за Мађарску и Бугарску.

Источноевропске земље су одбиле обавезне квоте за прихват миграната, што је разљутило италијанског премијера Матеа Ренција који је усвојен план оценио скромним, наводи ББЦ.

Италија тражи већу помоћ европских партнера у решавању кризе миграната која ју је дотакла у великој мери јер се налази на удара миграната.

Више од 100.000 миграната прешло је Медитеран до сада ове године, а већина се искрцала у Италији, Грчкој и Малти које сматрају да друге чланице ЕУ треба да сносе већи део терета на пољу илегалне миграције.

Према најновијим подацима агенције УН за избеглице (УНХЦР), ове године је у Грчку дошло преко мора 63.000 миграната, а 62.000 у Италију.

Као одговор, Европска комисија је предложила да 28 чланица прихвати обавезне квоте за мигранте, али су се многе, међу којима Британија и Мађарска, успротивиле том предлогу због повећаног прилива миграната у својим државама.

„Солидарност без жртвовања је чиста хипокризија. Сада нам нису потребне празне декларације о солидарности, само дела и бројеви”, рекао је синоћ на састанку у Бриселу Туск.

Бивши пољски премијер је казао да верује да ће бити потребно време да се изгради консензус о мигрантима, али да ЕУ мора да делује сада.

„Прво и пре свега, морамо да ограничимо илегалну миграцију и то треба да буде наш приоритет. Данас очекујем од (лидера ЕУ) да пошаљу снажну поруку. Сви они који нису легитимни тражиоци азила неће имати никакву гаранцију за останак у Европи”, додао је Туск.

У нацрту саопштења са самита који је послат агенцији АФП, обавезне квоте се нису спомињале, али су се лидери ЕУ позвали да прихвате предлоге Комисије за релокацију миграната.

(Танјуг)