Прочитај ми чланак

ЕУ пуца себи у ноге ограничењем цена руске нафте – може да скочи до 100 долара

0

Европска унија је објавила да ограничава цену руске сирове нафте на 60 долара за барел. Стручњаци, међутим, сматрају да Москва неће имати проблема са преусмеравањем својих сировина на нова тржишта.

Службени гласник Европске уније објавио је одлуку о увођењу горње границе цене руске нафте – 60 долара по барелу од 5. децембра.

„Забрањено је, директно или индиректно, пружати техничку помоћ, посредничке услуге или финансирање или финансијску помоћ, везану за трговину, посредовање или транспорт, укључујући претовар са брода на брод, трећим земљама сирове нафте или нафтних производа који потичу из Русије или су извезени са Русије“, наводи се у документу.

Истовремено, за руску нафту која се испоручује морским путем ова одлука ће ступити на снагу текј кроз 45 дана. Реч је о бродовима који су утоварени пре 5. децембра и који ће бити истоварени у лукама пре 19. јануара.

„Начин функционисања механизма ограничења цена биће ревидиран свака два месеца како би се одговорило на догађаје на тржишту. Поред тога, ограничење ће бити постављано у нивоу 5 одсто испод просечне тржишне цене руске нафте и нафтних деривата на основу података које је обезбедила Међународна агенција за енергетику“, саопштили су у ЕУ.

Поред тога, Европска унија намерава да од 5. фебруара уведе горњу границу цена нафтних деривата из Русије. Брисел тек треба да се договори око ограничења цена за ову категорију.

Европска унија, заправо, сама себи пуца у ногу у покушају да демонстрира јединство колективног Запада пред „руском претњом“, рекао је за РТ Антон Орлов, директор Института за проучавање савремене политике.

„Потражња за руским сировинама ће расти, а Москва ће лако наћи алтернативна тржишта, што се већ дешава. Да подсетим да су ове године бројне земље, укључујући Индију, Кину, Турску, значајно повећале куповину руских енергената“, рекао је он.

Са своје стране, Вјачеслав Мишченко, руководилац Центра за анализу стратегије и технологија развоја горивно-енергетског комплекса Руског државног универзитета за нафту и гас „Губкин“, сматра да европски званичници својим законодавством уништавају енергетско тржиште.

„Почнимо са чињеницом да до сада нико не разуме како ће ово ограничење цена функционисати, како ће функционисати овај ембарго. Сама пракса примене и уопште одлука да се на овај начин уведу нека врста ограничења је апсолутно јединствена и одговара тренутном тренутку, урушавању, рецимо, тржишних односа које је почело пре неколико година увођењем санкција“, рекао је стручњак.
 

Према његовим речима, нико не може да предвиди како ће се ограничења примењивати и колико ће бити строга.

„Сада ОПЕК + мора да донесе одлуку која ће подићи цене. Може се претпоставити да ће цена бити око 100 долара по барелу. Ако ограничења у снабдевању буду строга, онда ће цене бити још веће. За Русију, тренутна ситуација значи само преусмеравање токова са европског тржишта на друга“, додао је Мишченко.