ЕУ прелеће грчко-турску границу: Шаљу војску, авионе и бродове

0

Водећи европски званичници су у посети грчко-турској граници, на којој се, према подацима УН-а, налази 13.000 миграната који из Турске покушавају да пређу у ЕУ.

Они се обратили јавности након прелета грчко-турске границе

Урсула вон дер Лајен обратила се новинарима притом истакнувши да се грчке власти суочавају са тешким задатком.

„Грчке бриге су и наше бриге. Ово није само грчка него ЕУ граница. Данас сам овде као Европљанка. Желим изразити и саосећање према мигрантима“, додала је.

Она је изразила спремност ЕУ да помогне Грчкој у спречавању даљег продора миграната.

„Желим рећи да смо солидарни с Грчком. У потпуности сам спремна помоћи грчким властима. Фронтекс је спреман послати на границу свој тим, један брод и шест патролних бродова, три хеликоптера, једну летелицу, 100 службеника на границе. 700 милиона евра смо спремни издвојити за помоћ одбране границе Грчкој. Искористиће се за успостављање инфраструктуре. Треће, радимо по захтеву примљеном од Грчке која може очекивати и медицинске залихе и помоћ“, рекла је Лајенова.

Истакла је да мигранти нису проблем само Грчке него и читаве Европе, преноси Индекс.

„Ово није само грчки проблем, него и проблем ЕУ који ћемо решавати заједно. Они који покушају разјединити Европу ће се разочарати. Држаћемо се заједно и победићемо. Турска није непријатељ, а људи нису средство до циља. Тога се сви морамо сетити у надолазећим данима. Захваљујем Грчкој која је штит Еуропе“, закључила је.

Давиде Сасоли. председник Европског парламента истакао је проблем недостатка заједничке политике миграција.

„Да се пре годину дана пред Европски парламент донела промена уговора из Даблина, сада вероватно не бисмо били у овој ситуацији. Онај ко долази у Грчку, Малту или Шпанију, улази у Европу. На Европи је да ради на једнакој редиструбуцији, да гарантује права и слободе људима у Европи. Али ако немамо заједничку политику за миграције, како то можемо пружити? Како можемо бити водећи у заштити људских права“, запитао се Сасоли.

Рекао је да данас имамо прилику тражити заједничку политику за миграције широм ЕУ.

„Данас морамо захвалити Грчкој, ту смо и зато да бисмо Турској рекли да желимо дијалог те је позвали да поштује договоре. Мислим да су то знакови које треба да схвати ЕУ парламент. Морамо се вратити у Брисел како бисмо се договорили око заједничке политике. Потребан нам је дугорочна и краткорочна стратегија“, рекао је он.

Сасоли је на крају свог излагања истакао и проблем малолетника у Грчкој.

„Допустите ми дигресију. У Грчкој је толико малолетника. Толико малолетника без пратње. Мислим да за њих треба развити посебну стратегију, као и за заштиту њихове будућности. Мислим да је то на владама Европе, као и да они у европском простору заслужују више“, закључио је.

Подсећања ради, хиљаде миграната покушава да пређе копнену турско-грчку границу, неколико дана након што су турске власти саопштиле да су њихове границе са Европом отворене, како би извршиле притисак на Европску унију да им помогне у суочавању са ситуацијом у рату у Сирији.

Многи од миграната који су се надали уласку на грчку територију покушали су да се вуку или веслају преко реке Еврос, која тече већим делом дуж турско-грчке границе.

Грчка је јасно ставила до знања да су јој границе затворене.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!