Прочитај ми чланак

ЕУ: Похлепни трговачки ланци против сељака, у питању си милијарде и милијарде евра

0

Жан-Клод Јункер и његова институција одавно знају да су велике трговачке мреже Европе у сталном сукобу са фармерима. Британска Tesco, француска Carrefour и друге често касне са уплатама, своје испоручиоце терају да прихватају очигледно неповољне за њих уговоре и слично.

Жалбе Европској Комисији су стизале без прекида, али их је Јункер одлагао у дно фијоке. Супермаркети нису дирани, јер се унапред зна да није мудро качити се са њима. Али – фармери су инсистирали – против неправедних начина којима се служе ритејлери морају се осмислити и донети нови закони. Лед је одавно кренуо још откада је европски комесар за пољопривреду Фил Хоган, говорећи у Даблину, објавио да ће он штитити фармере од трговинских мрежа. Европска комисија је већ добила задатак да припреми специјални документ.

Фил Хоган је наговестио да је он на страни оних који раде са земљом. Он је објаснио да супермаркети поседују суперснагу. Дебаланс између оних који одређују цене и оних који купују производе је толико велики да је ситуација постала узнемирујућа. Монополизам ритејлера прелази сваку границу. На Tesco, Sainsbury’s и Asda долази скоро 60% трговине уопште у Великој Британији. У Француској учешће Carrefour-а E.Leclercа и Intermarche-а премашује 55%. Независни експерти са којима Фил Хоган одавно сарађује, предлажу да се формира звање „арбитара за прехрамбене производе“. Они би требало да кажњавају супермаркете који се према купцима понашају неправедно.

Не треба да се заборави да пољопривреда носи 40% буџета. Зато произвођачи морају озбиљно да се штите. Њихова бројност је велика. Али – они су превише слаби, њих притискају снажни ритејлери који имају огромне финансијске могућности. Ако им затреба, они ће успети да за врло кратко време пролобирају за нов закон, и добиће сваки судски процес, без обзира да ли су у праву.

Прошле године Европска комисија је формирала независну организацију Agricultural Markets Taskforce (АМТ). Она је већ предложила један пропис, врло јасан: супермаркети не смеју чекати дуже од 30 дана да произвођачима исплате њихову продату робу. АМТ инсистира и на одбијању од промене датума уговора пошто је уговор већ ступио на снагу, од захтева да се непродати производи отпишу, од сторнирања послова у последњем тренутку и сл.

Уопште не треба да се сумња да ће све што АМТ предложи бити у новим законима и прихваћено. Али то ће битно оштетити права трговинске мреже. Улог су милијарде евра, и нико не жели да их изгуби. Tesco, Sainsbury’s, Asda, Carrefour, E. Leclerc, Intermarché и остали не намеравају да се предају без борбе. Припрема за битку је извршена, остаје само да се сачека први пуцањ.