Прочитај ми чланак

ЕУ: Ова зима ће бити тешка али следећа ће бити ЈОШ ТЕЖА

0

Енергетски званичници ЕУ забринути су због ефеката које ће текућа енергетска криза у Европи имати на континент када наступи хладно време, рекао је новинарима у петак комесар Кадри Симсон.

„Министри су били забринути, као и ја, да ово неће бити лака зима за нас, а да ће следећа зима бити још тежа“, рекао је Симсон на конференцији за новинаре после ванредног састанка министара енергетике ЕУ.

Састанак је имао за циљ да се позабави наглом порастом цена гаса у Европи и да се развије пакет хитних мера са циљем да се помогне европским домаћинствима и предузећима усред кризе

Договорени кораци укључују постављање ограничења на приходе енергетских компанија и дистрибуцију вишка профита назад потрошачима. План такође прописује обавезну уштеду енергије, захтевајући од чланица ЕУ да смање потражњу за енергијом у вршним сатима за 5% и предлаже смањење укупне потрошње електричне енергије за 10%.

Министри, међутим, нису успели да се договоре о ограничењу цене природног гаса на велико, што је био један од кључних захтева које је група од 15 земаља чланица ЕУ поставила Европској комисији уочи састанка. У заједничком писму група је тврдила да је ограничење цена једина мера која би могла да помогне блоку да „ублажи инфлаторни притисак, управља очекивањима и обезбеди оквир у случају потенцијалних поремећаја у снабдевању“.

Иако Европска комисија није у потпуности искључила могућност ограничења цене природног гаса, упозорила је да би такав потез ослабио способност блока да обезбеди снабдевање гасом на глобалном тржишту. О овом питању ће се, наводно, разговарати касније, рекао је литвански министар енергетике Даиниус Креивис.

Како су испоруке руског гаса у ЕУ ове године смањене за чак 48 одсто, према Гаспрому, инфлација у еврозони је од тада по први пут у новијој историји достигла двоцифрену цифру. Страхује се да ће се ситуација додатно погоршати након што су руски гасоводи Северни ток претрпели штету у чину саботаже раније ове недеље, што ће озбиљно ограничити потенцијалне испоруке гаса блоку у блиској будућности.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!