Прочитај ми чланак

ЕУ ће скупу струју и гас платити с 335.000 умрлих-више од бр. погинулих у Украјини

0

„Зима је Путинова шанса да забије клинове међу онима који стоје иза Кијева“

Да би победио у Украјини, Владимиру Путину је потребно да Запад престане да подржава његовог противника, а најбољу прилику да забије клинове међу западњацима имаће ове зиме, оценио је лондонски The Economist.

Тај лист подсећа да је Русија пре сукоба у Украјини обезбеђивала 40-50% увоза природног гаса у ЕУ, али да су са почетком руске специјалне операције цене плавог горива нагло порасле вршећи притисак на економију савезника Украјине.

До сада се Европа носила са тим шоком тако што је складиштила довољно гаса, али су за потрошаче у ЕУ просечни рачуни за гас и струју порасли за 144 одсто, односно 78 одсто – у поређењу оним што су плаћали 2000. и 2019-те године.

The Economist упозорава да би број погинулих од московског „енергетског оружја“ могао да премаши број војника који су погинули у борбама током читавог сукоба у Украјини.

Британски лист наводи да у периоду од децембра до фебруара седмично умире 21 одсто више Европљана него од јуна до августа.

И упозорава: „Оштра наредна зима могла би да због скупе струје и гаса кошта Европу укупно 335.000 додатних живота“.

The Economist процењује: „Са тренутним ценама електричне енергије – у ЕУ ће 147.000 људи више умрети него што би умрло да се цене врате на ниво на којем су биле у периоду 2015-2019-та. У случају благе зиме, та цифра ће пасти на 79 хиљада, а у случају хладне – може порасти до 185 хиљада“.