Прочитај ми чланак

ЕУ би сад да разговара са Асадом

0

mogerini

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је у Луксембургу да не одбацује могућност директних преговора представника ЕУ са режимом Башара ал Асада ради окончања рата у Сирији.

– Не искључујем могућност директних разговора са представницима Асадовог режима -, рекла је Могерини новинарима након данашњег састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ посвећеног ситуацији у Сирији и мигрантској кризи.

Досадашњи званичан став ЕУ је био да са Асадом не треба преговарати и да је његов силазак са власти неопходан услов за окончање грађанског рата у Сирији.

– Треба бити реалан: Асад још седи у Дамаску, а „Исламска држава“ шири територију – казала је Могерини и додала да се министарски савет ЕУ данас сложио да сви политички фактори који могу да утичу на ситуацију у Сирији, укључујући Асада, треба да буду укључени у политички процес ради окончања насиља.

 

Могерини је поновила своју јутрошњу оцену да је руска ваздушна интервенција у Сирији усмерена не само на ИД и друге терористичке организације, већ и на умерену опозицију, те је стога “ опасна и забрињавајућа“ и позвала Русију да се уместо тога ангажује у налажењу политичког решења.

– Русија може да игра важну и конструктивну улогу и спремни смо да се ангажујемо око тога – казала је она.

Извор: Танјуг