Прочитај ми чланак

Ескобар: Пад украјинског морала на бојном пољу

0

Сада је чврсто утврђено да се украјинска контраофанзива показала као хранилица крваве машине за млевење меса запањујућих размера.

Од сваких 100 људи који су се придружили украјинским јединицама прошле јесени, месецима пре контраофанзиве, остало је само 10 до 20. Остали су мртви, рањени или онеспособљени. Ову статистику је потврдила онлајн публикација Poltavashchyna.

Прилично је просветљујуће проверити следећи снимак украјинских линија фронта пре само пет месеци, у пролеће, нешто пре почетка контраофанзиве. Податке су објавили Украјинци. Аутентичност докумената је у потпуности потврђена.

Реч је о извештају који је припремио привремени вршилац дужности команданта 2. механизованог батаљона војне јединице А4007, капетан Дмитро Биљи. Он одговара директно команданту војне јединице.

Биљи каже да је између 19. и 20. априла 2023. он као привремени вршилац дужности команданта, као и други официри, су закључили да је 2. батаљон достигао критично ниско морално и психичко стање.

Батаљон је такође претрпео бројне санитарне и ненадокнадиве губитке. Већина војника је одбила да изврши борбене задатке.

Ниво морала у различитим групама је оцењено у распону од 20% до 42%.

Ово је списак војника из војне јединице А7097 који су добровољно напустили положај под називом „Садик“. Превод: Украјинци су изгубили контролу над овом јаком тачком, Садиком, због ових момака. Међу њима је и капетан Михаил Шабуњин.

Ово је још један извештај о групи војника који су „добровољно“ напустили бојно поље.

Ово је хитан извештај о критично ниском степену борбене готовости 5. чете 2. батаљона. Број запослених пао је на 60% – а јединица треба да се повуче са линије фронта.

Ово су лични подаци 10 војника који су отишли. Тако рођаци и пријатељи заправо могу добити неке информације о војницима.

Ово је хитан извештај мајора Дмитра Хнатјука, команданта 2. батаљона о масовном „добровољном” повлачењу ватрених положаја Јаремче, Дах, Дерево, Полохи, Халич.

Хнатјук је успео да натера 10 војника да се врате на своје положаје. Остали нису.

Шта даље?

Горе наведени документи дају јасну слику онога што се дешавало на линијама фронта још у априлу. Ситуација сада може бити још страшнија. Украјинци су већ кренули у контраофанзиву са веома ниским моралом. Није ни чудо што су стварни резултати били катастрофални.

Па ипак, ништа од тога не би требало да изазива самозадовољство. Постоји осећај да је на фронту Донбаса све тихо. Не баш. Украјинци настављају да нападају руске позиције са манијакалном упорношћу. На крају крајева, они располажу бесконачним бројем пешадије – верни кијевској „логици“ рата до последњег Украјинца.

Кијевска машина се сада поново опрема, а спремају се и нове јединице. Руси јесу уништили запањујући број западног наоружања, али кијевске снаге још нису исцрпљене.

Било је доста очекивања да ће Кијев после неуспеле контраофанзиве преговарати. То се неће десити. Хегемон то неће дозволити. Дакле, „контраофанзива“ 2.0 или било шта друго, ће се наставити. Кијевске снаге се спремају за обновљену акцију пре лета 2024. Зато је боље да Русија започне сопствену разорну офанзиву – пре него касније.

Никада не заборавите: Хегемонов план А је још један Вечни рат. Не постоји план Б.