Прочитај ми чланак

Ердоган: Операција у Сирији и Ираку само почетак, могућ сусрет са Асадом

0

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је турска операција на северу Сирије и у Ираку „само почетак“ и да је Анкара одлучна у томе да осигура безбедност граница. Он је рекао и да је могућ сусрет са сиријским лидером Башаром ел Асадом, истичући да у политици не постоји вечна увређеност ни незадовољство.

„Наша операција је тек почетак активности у циљу осигуравања безбедности наших граница“, рекао је Ердоган на седници владајуће странке.

Како је рекао, постало је јасно да они који су тврдили да неће бити претњи по нашу земљу из региона Сирије под њиховом контролом, нису могли да одрже обећање и да ако савезници Турске то нису у стању онда Анкара има право да се сама побрине за себе.

Подсетимо, Ердоган је раније рекао да је Турска извела ваздушну операцију у Сирији и Ираку због „одбијања“ Русије да испуни обећање да ће курдске јединице бити повучене са границе републике. Он је најавио и копнену операцију.

„Почињемо чишћење терена од Тел Рифата, Манџиба и Кобанија“, рекао је он на састанку странке.

То су све места и градови на северу Сирије.

Ердоган је рекао да Аркана намерава затвори турску границу безбедносном зоном.

Министар одбране Хулиси Акар рекао је да су терористи циљ операције и да турска страна чини све да цивилно становништво не трпи.

О операцији

Турски министар одбране Хулуси Акар је 21. новембра саопштио да су оружане снаге републике за два дана операције „Мач-канџa“ у Сирији и Ираку ликвидирали 184 терориста. У акцији је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова. Артиљерија је пружила подршку авијацији.

Турско Министарство одбране је саопштило да је операција успешно изведена на северу Ирака у областима Кандил, Асос, Хакурк, као и у областима Арап-Пинара, Тел-Рифат, Џизре и Дерик на северу Сирије.

Сирија: Предузећемо све мере у циљу заштите своје територије

Дамаск ће предузети све мере у циљу заштите своје територије и осигурања безбедности, рекао је заменик сиријског министра спољних послова Ајман Сусан поводом турске операције.

„Сирија ће предузети све што је потребно како би заштитила своје границе, целовитост територије у складу са нормама међународног права, који јој дају легитимитет и законит пут за заштиту своје безбедности “, рекоа је Сусан.