Прочитај ми чланак

Енглези у паници: Ако Шкотска постане независна, Путин ће ту успоставити контролу

0

Ако Шкотска постане независна и западне у економске проблеме, постаће рањива на „Путинове услуге“, сматра британски стручњак

Шкотска независност „драматично би угрозила“ безбедност Уједињеног Краљевства, док би „Владимир Путин могао да покуша да успостави контролу над Шкотском“, рекао је спољнополитички стручњак Азим Ибрахим за британски „Експрес“.

Независност Шкотске би Уједињено Краљевство довела у „веома бизарну и опасну ситуацију“, док би, „у тренутном економском окружењу, независна Шкотска доживела економски шок, пошто би се суочила са огромним дефицитом“, наводи овај стручњак.

„Компаније ће се сигурно иселити. Шкотска, Единбург пре свега, је један од лидера у сектору осигурања, а већина тих предузећа је већ рекла да ће морати да оде (уколико Шкотска постане независна), стављајући је у веома економски рањиву позицију“, додаје он.

„А када сте економски рањиви, људи попут Путина ће доћи да покушају да спасу Шкотску у нади да ће покушати да добију неку врсту услуге. Ово би драстично угрозило безбедност остатка Уједињеног Краљевства“, закључује Ибрахим.

Британска влада упозорила је прошлог месеца да би шкотска независност могла да има негативне последице на безбедност целе државе, али и на безбедност читавог НАТО-а. Шкотска заузима „централно место у британским војним капацитетима“, рекао је председник одбора британског парламента за шкотска питања Пит Вишхарт.

Он је рекао да безбедност северног Атлантика и земаља у окружењу „у модерним временима никада није била толико важна“.