Прочитај ми чланак

Енглески медији: Принц Чарлс примио 2,6 милиона фунти од брата Осаме бин Ладена!

0

Принц од Велса добио је донацију од милион фунти за добротворне сврхе од рођака Осаме бин Ладена, наводи британски „Сандеј тајмс“. Према писању тог листа, наследник британског трона прихватио је исплату од Бакра бин Ладена, главе саудијске породице, и његовог брата Шафика.

Принц Чарлс наводно је одржао приватни састанак са Бакром (76) у Кларенс Хаусу у Лондону 30. октобра 2013, две године након што је Осама бин Ладен убијен, наводи лист.

Кларенс Хаус, резиденција принца од Велса снажно оспорава многе тврдње, наводећи да су одлуку да прихвати донацију његовој добротворној организацији, Добротворном фонду принца од Велса (ПВЦФ), донели искључиво повереници.

Бакр и Шафик бин Ладен су Осамина полубраћа, повезани са оснивачем Ал Каиде преко оца Мохамеда бин Авада бин Ладена, милијардера рођеног у Јемену.

Нема наговештаја да су Бакр или Шафик бин Ладен спонзорисали или учествовали у терористичким актима, преноси Гардијан.

„Донацију шеика Бакра бин Ладена 2013. године пажљиво су размотрили повереници ПВЦФ-а у то време“, изјавио је Ијан Чешајр, председник Добротворне фондације принца од Велса (ПВЦФ), где је новац депонован.

Чешајр наводи да је спроведена дужна пажња, а информације су тражене из широког спектра извора, укључујући владу.

„Одлуку о прихватању донације у потпуности су донели повереници. Сваки покушај да се сугерише другачије је погрешан и нетачан“, каже председник ПВФЦ-а.

Извор близак добротворној организацији рекао је након детаљног испитивања да су повереници закључили да поступци једног члана породице Бин Ладен не би требало да окаљају целу породицу.

„Добротворни фонд принца од Велса нас је уверио да је предузета темељна пажња у прихватању ове донације. Одлуку о прихватању донели су само повереници добротворне организације и сваки покушај да се то другачије окарактерише је лажан“, наводи портпарол Кларенс хауса.

Извор британског листа је оспорио сугестије да је принц лично посредовао у договору, да је пристао на донације упркос приговорима саветника и да га је неколико саветника лично молило да врати новац.

Извор је такође демантовао да је принц позван да врати новац и да му је речено да та сума „не би била добра ни за кога“.

Извештај долази месец дана након што се сазнало да је принц од Велса током састанака са бившим премијером Катара прихватио торбе са готовином.

Прошле недеље је Комисија за добротворне сврхе саопштила да неће предузимати даље мере у вези са извештајима да је Чарлсу дато укупно три милиона евра (2,6 милиона фунти) током састанака са шеиком Хамадом бин Јасимом бин Џабером ел Танијем, пренео је РТС.