Прочитај ми чланак

Енглеска укинула обавезне вакцине за медицинско особље

0

Укинута је обавезна вакцинација против вируса корона за радну снагу НХС-а и здравствене раднике, потврдио је министар здравља.

Правило је требало да буде наметнуто у априлу – што значи да радници НХС-а који нису примили прву дозу до петка, не би били двоструко вакцинисани на време.

Сада је Сајид Џавид представио смернице у Доњем дому, у којима се наводи да ће обавезна вакцинација бити укинута за здравствене раднике.

Рекао је: „С обзиром на то да је Делта замењена, сасвим је у реду да се преиспита наша политика вакцинације као услова за посао. Зато сам тражио нови савет, укључујући британску здравствену безбедносну агенцију и главног медицинског службеника Енглеске”.

„Повећана заразност Омикрона значи да је на врхунцу недавног зимског скока једна од 15 особа имала инфекцију Цовид-19, према ОНС-у (Канцеларија за националну статистику). Око 24% становништва Енглеске имало је најмање један позитиван тест на Цовид-19, а од данас у Енглеској, 84% људи старијих од 12 година имало је примарни курс вакцине против Цовид-19, а 64% је добило бустер, укључујући преко 90% старијих од 50 година“, додао је он.

„Други фактор је да је доминантна варијанта, Омикрон, суштински мање озбиљна. Када се узме заједно са првим фактором да сада имамо већу заштиту становништва, докази показују да је ризик од одласка у хитну помоћ или пријема у болницу са Омикроном отприлике упола мањи него код Делте. С обзиром на ове драматичне промене, не само да је исправно већ је и одговорно поново размотрити равнотежу ризика и прилика који су водили нашу првобитну одлуку прошле године”.

„Иако вакцинација остаје наша најбоља линија одбране од Цовид-19, верујем да више није пропорционално захтевати вакцинацију као услов за имплементацију кроз статут”.

„Зато најављујем да ћемо покренути консултације о укидању вакцинације као услова за ангажовање у здравству и свим секторима социјалне заштите. У зависности од одговора и воље овог дома, Влада ће поништити прописе”.

Министар здравља бранио је политику првобитног увођења обавезне вакцинације против Цовид-а за НХС раднике и раднике социјалне заштите.

Он је рекао да се Влада „не извињава због тога“.

Господин Џавид је рекао посланицима да постоји потреба да се размотри утицај на радну снагу у НХС-у и установама социјалне заштите, „посебно у време када већ имамо недостатак радника и скоро пуну запосленост у целој економији“.

Додао је: „У децембру сам тврдио, и овај дом се великом већином сложио, да тежина клиничких доказа у корист вакцинације као услова ангажовања надмашује ризике за радну снагу”.

„То је била права политика у то време, поткрепљена клиничким доказима, а Влада се због тога не извињава. Такође се показало да је то исправна политика у ретроспективи, с обзиром на озбиљност Делте”.