Прочитај ми чланак

Енглеска и Велс: Најчешће дечије мушко име Мухамед

0

Прошетате ли бројним улицама Лондона или Бирмингема, пребацићете се у други свет. На сваком кораку се виде џамије, не цркве. Жене с дечијим колицима носе исламску одећу. Језик који се чује често је арапски

Према најновијим подацима Завода за статистику (ONS) Уједињеног краљевства најчешће име које се даје новорођеним дечацима је Мухамед у различитим варијантама (Muhammad/Mohammed/Mohammad). У насловима, наравно, није истакнут овај податак, али, као и обично, ђаво је у ситницама.

У насловима је истицано да су Ноа и Оливија најчешћа имена давана новорођеној дјеци у Енглеској и Велсу у 2021. години – 4.525 дечака добило је име Ноа, 4.167 Оливер, а 4.141 Џорџ. Код девојчица, 3.649 добило је име Оливија, 3.164 Амилија, а 2.683 Ајла. Код дечака је Мухамед (Muhammad) завршио тек на петом месту – 3.722 мушке бебе добиле су то име. Кад се, међутим, узме у обзир да ово име, које потиче од муслиманског пророка, има четрнаест варијација, добија се друга слика. Додају ли се варијанте Mohammed (на 35. месту, 1.619 беба) и Mohammad (на 83. месту, 719 беба), за ове три варијанте добија се укупно 6.060 беба с тим именом, не узимајући у обзир осталих 11 варијанти, што чини Мухамеда најпопуларнијим именом у Енглеској и Велсу за 2021. годину.

Ово показује промјену у култури и демографији Уједињеног краљевства. Прошетате ли бројним улицама Лондона или Бирмингема, пребацићете се у други свијет. На сваком кораку се виде џамије, не цркве. Жене с дечијим колицима носе исламску одећу. Језик који се чује често је арапски. То, разумије се, не би био никакав проблем да је у питању прихватање енглеског начина живота. Лондон је лонац за стапање култура, предања и језика. Али видимо све више гета и сегрегације и све мање интеграције.