Прочитај ми чланак

Експлозије одјекују у подручју запорошке нуклеарке

0

Украјинска војска опет гранатира Енергодар, експлозије су одјекнуле у граду и на подручју Запорошке нуклеарне електране, саопштиле су локалне власти.

Експлозије одјекују у подручју шестог енергоблока.


Украјинска војска већ два сата гранатира Енергодар са десне стране Дњепра, јављају локалне власти. Око 25 граната долетело у подручје централе.

Под ватром се нашло и село Ивановка. Службе хитне помоћи прикупљају информације о жртвама и штети на цивилној инфраструктури.

Јуче је шеф савета администрације региона Владимир Рогов изјавио да су руски ПВО системи одбили нападе украјинских ракета и дронова на Запорошку нуклеарну електрану и град Енергодар.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!